Autosuv.sk

Ostatné

Za hlasný výfuk pokuta. V Anglicku testujú nové hlukové senzory

Nelegálnym úpravám áut začína v Spojenom kráľovstve odzváňať. Prichádzajú s technológiou, ktorá odhalí enormný hluk. Niečo ako hlukové radary.
Za hlasný výfuk pokuta. V Anglicku testujú nové hlukové senzory

Nelegálnym úpravám áut začína v Spojenom kráľovstve odzváňať. Prichádzajú s technológiou, ktorá odhalí enormný hluk. Niečo ako hlukové radary.

Spojené kráľovstvo je jednou z najvyspelejších krajín z hľadiska stacionárnych radarov. Po celých ostrovoch je ich rozmiestnených takmer 9000. Dopravné úrady prichádzajú z novinkou, ktorá sa zameria nielen na porušovanie rýchlosti, ale aj na nelegálne úpravy vozidiel. Nový systém zvukového radaru je schopný identifikovať príliš hlučné automobily a udeľovať pokuty automaticky.

"Akustický smog má na obyvateľov miest a obcí nebezpečný dopad." Toto vyjadrenie podal pre portál Autoexpress tajomník pre dopravu, Chris Grayling. Dopravný úrad dokonca uvádza štúdie, ktoré spájajú nadmerný hluk na uliciach s infarktovými stavmi, cukrovkou, vysokým krvným tlakom a stresom. Počas najbližších siedmich mesiacov bude testovať hlukové kamery na viacerých miestach v Spojenom kráľovstve. Vodiči počas testovacieho obdobia pokuty dostávať nebudú.

Momentálne hlukové limity pre automobily predávané na území Británie sa pohybujú na úrovni 74 decibelov. Vozidlá v Európskej únií budú musieť autá tento rok spĺňať prísnejšiu normu do 68 decibelov. Špeciálne kamery budú zamerané hlavne na nelegálne úpravy výfukovej sústavy, ktoré sú schopné aj z dvadsaťročnej Fabie spraviť akusticky pretekárske auto. Takže Briti sa s dierami na výfuku môžu rozlúčiť.

Oveľa rozšírenejším problémom sú motorkári. Nová technológia vraj bude schopná zamerať a pokutovať aj ich. Nelegálne úpravy motoriek sú v porovnaní s automobilmi oveľa častejšie a hlučnejšie. "Nelegálne výfuky montované na motorky priťahujú neželanú pozornosť a poškodzujú meno motorkárskej komunite," tvrdí Tony Campbell, predseda Asociácie motocyklového priemyslu.

Tagy

Pokračovať v čítaní