Autosuv.sk

Ostatné

Volvo oddialilo uvedenie autonómneho vozidla. Nechce nič podceniť

Švédska automobilka sa rozhodla oddialiť uvedenie jej vlastného projektu autonómnej jazdy s názvom Drive Me. Jej cieľom je technológiu zdokonaliť ešte pred jej uvedním.
Volvo oddialilo uvedenie autonómneho vozidla. Nechce nič podceniť

Na rozdiel od americkej Tesly, v ktorej môžeme vidieť testovacie verzie softvéru autonómnej jazdy už dnes, švédske Volvo sa rozhodlo zvoliť opačný prístup. Miesto toho, aby do áut začala inštalovať "polotovary," rozhodla sa s uvedením počkať na moment, keď bude vedieť s istotou povedať, že autonómny systém Drive Me je absolútne bezpečný, bezchybný a spoľahlivý.

Pôvodný termín "padol"

Pôvodne malo Volvo uviesť spomínaný systém už v roku 2021. Spĺňal by štvrtú úroveň autonómnosti, čo je posledný krok pred vozidlami, ktoré už nie sú vybavené ani ovládacími prvkami, akými sú napríklad volant a pedále. Namiesto toho bude automobilka vykonávať do spomínaného roku iba výskumy. Počas nástávajúcich štyroch rokov plánuje odovzdať stovke ľudí kľúče od automobilov s úrovňou autonómnosti 2. Títo budú testovať doterajšie technológie a poskytovať spätnú väzbu.

Nová technológia za 8 500 eur

Významným dôvodom, prečo Volvo ešte nie je stopercentne presvedčené, že systémy autoníomnej jazdy dosiahli svoju dokonalosť, je aj na strane technológií. Podľa slov riaditeľa programu Drive Me, Marcusa Rothoffa, je vývoj technológií a senzorov neuveriteľný. Podľa jeho slov bude pre automobilku najlepšie, keď najprv zozbiera relevantné údaje a k voľbe technológií pristupuje až následne. Pokým by totiž vypracovala svoje systémy, technológia by znova stihla pokročiť.

I keď je Volvo na míle vzdialené od vlastného autonómneho vozidla, už stihli predbežne odhadnúť, ako sa takáto úroveň autonómnosti prejaví na cene. Autá s touto technológiou by mali byť približne o 8 500 eur drahšie.

Tagy

Pokračovať v čítaní