Autosuv.sk

Ostatné

Volkswagen plánuje škrtnúť až 7000 miest. Ako sa to dotkne Slovenska?

Najznámejší automobilový koncern plánuje počas najbližších piatich rokov zrušiť až do 7000 ďalších pracovných miest. Slovensko by v znižovaní stavov nemalo hrať veľkú rolu.
Volkswagen plánuje škrtnúť až 7000 miest. Ako sa to dotkne Slovenska?

Najznámejší automobilový koncern plánuje počas najbližších piatich rokov zrušiť až do 7000 ďalších pracovných miest. Slovensko by v znižovaní stavov nemalo hrať veľkú rolu.

Koncern Volkswagen AG plánuje vo svojej kmeňovej značke osobných áut Volkswagen škrty, ktoré zapríčinia zrušenie 5000 až 7000 pracovných miest. Včera o tom informoval nemecký portál Autobild odvolávajúci sa na Nemeckú tlačovú agentúru. Automobilka plánuje automatizovať každodenné úlohy a do roku 2023 zvýšiť svoj ročný zisk o 5,9 miliardy eur.

Pre sériu šetriacich opatrení sa spoločnosť rozhodla ešte v roku 2016, kedy reagovala na krízu, do ktorej sa dostala kvôli manipulácií s emisiami automobilov. Celkovo malo na základe pôvodného balíka opatrení zaniknúť celosvetovo až 30 000 pracovných miest. Dieselgate však nie je jediný dôvod, prečo sa automobilka rozhodla šetriť. Po minuloročnom fiasku s rozdávaním certifikácií emisných noriem sa obrat spoločnosti dočasne opäť znížil, nakoľko nemohla autá bez certifikátu predávať ďalej. Spomínané rušenie až 7000 miest je dodatočným opatrením k balíku z roku 2016 a sleduje okrem iného nové strategické ciele automobilky.

V poslednej dobe investoval Volkswagen AG viac ako 4,6 miliardy eur do digitalizácie a informačných systémov v spoločnosti. Pre firmu je veľmi dôležité, aby dokázala ísť s dobou na jednej strane spôsobom riadenia, na druhej strane ponukou svojich produktov. Neustále napredujúci vývoj a výskum naznačuje, že v budúcnosti uvidíme užšiu škálu modelov, ktorá automobilke zníži náklady. Do roku 2023 bude na vývoj a výskum tém budúcnosti v automobilke vynaložených 19 miliárd eur. Koktejl úspor z rozsahu a nižieho počtu zamestnancov by mohol byť schopný požadovanú sumu zabezpečiť.

Slovenska sa nové opatrenie dotkne iba minimálne alebo absolútne vôbec. Automobilka síce neprezradila, ktoré miesta sú ohrozené, no plánuje prepúšťanie zamestnancov administratívy. Tí sa vo výrobných závodoch nachádzajú len minimálne. Stratou pracovných miest utrpí najmä Nemecko. V priebehu najbližších rokov plánuje automobilka aj vytvorenie takmer 9000 pracovných miest. Dopyt bude najmä po softvérových špecialistoch a odborníkoch na priemysel 4.0.

Tagy

Pokračovať v čítaní