Autosuv.sk

Ostatné

Volkswagen opäť na súde. Tentokrát za porušenie patentov

Americká spoločnosť Broadcom žiada od nemeckého Volkswagenu miliardu dolárov. Dôvodom má byť porušenie patentových práv.
Volkswagen opäť na súde. Tentokrát za porušenie patentov

Nemecký týždenník Spiegel priniesol minulý týždeň správu, podľa ktorej čelí nemecký gigant Volkswagen ďalšej žalobe. Po podvádzaní pri emisných testoch mala automobilka najnovšie využívať licencie spoločnosti Broadcom takým spôsobom, ktorý odporuje dohodám o vzájomnej spolupráci. Žalovaná suma predstavuje jednu miliardu dolárov.

Spoločnosť na výrobu mikročipov a výpočtovej techniky žaluje Volkswagen na súdoch v Mníchove a Mannheime za porušenie celkovo 18 patentov. Tie sa týkajú predovšetkým navigácie a infotainmentu. Ak automobilka od svojho správania neupustí, pohrozil Broadcom zastavením výroby súčiastok. Tento krok by ochromil modely naprieč celým portfóliom koncernu Volkswagen, nevynímajúc značky Audi a Porsche.

Žalobám zo strany americkej spoločnosti čelí aj Toyota. Proti nej podal Broadcom žalobu ešte v máji. V nej ide tiež o geolokačné systémy a audio a video technológie. Ešte v júni podalo združenie výrobcov automobilov stanovisko, v ktorom považuje svoje konanie za právne. Podľa amerického patentového úradu vraj nie je v rozpore s patentovými pravidlami používanie súčiastok zo zanedbateľnou dôležitosťou, pokiaľ ide o zabezpečenie dlhodobej a trvajúcej inovácie v oveľa vyššom meradle.

To platí v prípade, že by uplatňovanie týchto práv zabránilo produkcií tohto väčšieho celku. A toto zastavenie produkcie by bolo neodvratné, keďže získanie náhradných dodávateľov na takéto čipy je extrémne náročné. Akokoľvek komplikovane to znie, automobilky sa jednodcho snažia nepriznať chybu. Inak by predsa bolo už viac menej rozhodnuté.

Jemná elektronika a mikročipy sú citlivou témou vo viacerých odvetviach. Neustále kauzy Apple a Samsung to iba potvrdzujú. Čím viac autá prechádzajú z čisto mechanickej na polodigitálnu stavbu, tým budú pravdepodobne žaloby tohto typu narastať.

Tagy

Pokračovať v čítaní