Autosuv.sk

Ostatné

Volkswagen I.D. R zaútočí na Pikes Peak

Slávny americký pretek do vrchu sa tento rok možno stane miestom, kde sa prepíše história. Volkswagen tam totiž posiela svoj čisto elektrický superšport.
Volkswagen I.D. R zaútočí na Pikes Peak

Pomenovaním I.D. sa Volkswagen rozhodol oddeliť budúcnosť, do ktorej vstupuje, od prítomnosti, v ktorej sa radí medzi popredných výrobcov. Neskromný plán nemeckej automobilky je do roku 2025 ponúkať aspoň 20 čisto elektrických modelov vozidiel. V rámci série elektromobilov nesúcich túto menovku sa už predstavilo niekoľko modelov.

Volkswagen I.D. R je prvým modelom, ktorý v novej ére manifestuje spoluprácu divízií Volkswagen R, Volkswagen Motorsport a materskej spoločnosti. Keď spoločnostť vypustila správu, že najbližší I.D. elektromobil by mal byť nasadený do sériovej výroby už v roku 2019, bolo jasné, že nepôjde o I.D. R. Pre tento superšport si totiž prichystali úplne inú úlohu. Pokoriť horu Pikes Peak a stanoviť rekord medzi elektromobilmi.

Volkswagen ID R
Zdroj: Volkswagen

O veľkolepých plánoch sme informovali už minulý mesiac. Volkswagen odtvedy stihol odtajniť meno jazdca. Romain Dumas je francúzsky pretekár jazdiaci pre sesterské Porsche. Na svojom účte má viac ako 10 víťaztiev z endurance pretekov po celom svete. Vrátane 24 hodinového preteku Le Mans a Nürnburgring. 

Romain Dumas
Zdroj: Wikimedia

Pikes Peak sa bude konať 24. júna a úlohou francúzskeho jazdca bude pokoriť rekord pre elektromobily z roku 2016. Ten sa pohyboval na úrovni 8 minút, 57 sekúnd a 118 tisícin sekundy. Trať má takmer 20 kilometrov a prevýšenie takmer 1500 metrov. Na to, aby Francúz tento rekord pokoril, bude musieť extrémne kľukatý pretek do vrchu absolvovať priemernou rýchlosťou takmer 130 km/h. To si vyžaduje nielen výnimočné zručnosti pretekára, ale aj auta. Volkswagen I.D. R bude predstavený túto nedeľu.

Volkswagen ID R
Zdroj: Volkswagen

O výhru sa Volkswagen pokúsil naposledy v roku 1987 so svojim špeciálne upraveným Golfom s dvomi motormi a výkonom 480 kW. Vtedy však neuspel. Spoločnosť preto vníma nasadenie elektromobilu ako výzvu hneď na dvoch frontoch. Dokázať svoje technické schopnosti v oblasti elektromobilov a napraviť svoj neúspech spred viac ako 30 rokov.

Volkswagen Golf Pikes Peak
Zdroj: Volkswagen

Tagy

Pokračovať v čítaní