Autosuv.sk

Ostatné

Volkswagen a Ford plánujú alianciu. Dotkne sa hlavne elektromobilov

Nemecká a americká spoločnosť plánujú spojiť sily pri vývoji systémov budúcnosti. Okrem elektromobilov a autonómnej jazdy sa však spoja aj pri pickupoch.
Volkswagen a Ford plánujú alianciu. Dotkne sa hlavne elektromobilov

Šéf Volkswagenu Herbert Diess plánuje už najbližší piatok na zasadnutí dozornej rady predstaviť nový plán automobilky na najbližších 10 rokov. I keď presný obsah plánu nie je známy a zo strategických dôvodov úplne odtajnený ani nikdy nebude, informácie priamo z automobilky naznačujú veľmi pravdepodobnú spoluprácu s americkým Fordom.

Ford Ranger a VW Amarok budú dvojičky

Za účelom znižovania nákladov pravdepodobne začnú automobilky spolupracovať na veľmi širokej škále činností počnúc pickupmi a končiac autonómnou jazdou. Tým by sa výrazne ochromila pozícia dcérskej spoločnosti Audi, ktorá momentálne funguje ako najväčšie vývojové stredisko spoločnosti pre budúcnosť mobility vrátane elektrického pohonu.

Už existujúcu spoluprácu plánujú prehĺbiť práve medzi pickupmi. Ford pravdepodobne bude dodávať platformy a niekoľko motorov Volkswagenu. Vďaka tomu sa môže stať nový Amarok úspešným v podstate na každom kontinente. Vznikla by tak dvojička Fordu Ranger.

Momentálnou najväčšou devízou skupiny VW v porovnaní s Fordom je platforma MEB, platforma značky pre stavbu elektromobilov. Práve tú by mohla nemecká spoločnosť začať vyvážať za oceán. Týmito dvomi krokmi by bolo možné výrazne znížiť náklady na výskum, ktoré napríklad pre Volkswagen predstavovali viac ako 11,5 miliardy eur.

Pomôžu si aj s autonómnou jazdou

Okrem výmeny už existujúceho know how a technológií sa očakáva, že v prípade uzavretia aliancie sa spoločné operácie spoločností rozšíria aj na pole autonómnej jazdy. Práve tam totiž prišla Audi A8 pred niekoľkými mesiacmi s jedným z najvyspelejších systémov na trhu. Aj samotná automobilka však priznáva, že od skutočne plne autonómnej jazdy má ešte ďaleko. Vývoj by teda urýchlilo financovanie z viacerých strán.

Globalizácia je fenomén, ktorý sa deje nielen medzi ľuďmi, ale aj v rámci spoločností. Už dnes niektoré automobilky spolupracujú tak, že ponúkajú doslova totožné produkty v inom obale. Pokroku a snahám automobiliek ušetriť na vývoji sa asi nevyhneme. Môžeme tak len dúfať, že si napriek spolupráci zachovajú svoju tvár do čo najväčšej miery.

Tagy

Pokračovať v čítaní