Autosuv.sk

Ostatné

Vodič Tesly sedel na sedadle spolujazdca. Čaká ho trest

Muž z Nottinghamu si počas jazdy presadol na sedadlo spolujazdca. Za volant sa nevráti jeden a pol roka.
Vodič Tesly sedel na sedadle spolujazdca. Čaká ho trest

Funkcia Autopilot od priekopníka v elektromobilite je asi najpopulárnejším systémom TACC na svete. Traffic Aware Cruise Control sú systémy, ktoré sú schopné automaticky prispôsobiť jazdu vozidla ceste a premávke. Bhavesh Patel, 39 ročný obyvateľ Anglicka, sa minulý rok v máji rozhodol otestovať funkcie Modelu S a počas jazdy si presadol na sedadlo spolujazdca.

Incident zachytený na kameru ukazuje muža ako ide vo svojom vozidle s rukami za hlavou sediac na sedadle spolujazdca. Celá scéna sa odohráva v rýchlosti približne 65 km/h. Patel svoje šialené konanie nepopiera a vyjadril sa, že mal iba to nešťastie, že ho pri testovaní tejto úžasnej funkcie chytili.

Podľa lokálneho policajného oddelenia Patel svojim nezodpovedným správaním ohrozil nielen seba, ale aj všetkých účastníkov premávky, ktorí sa na diaľnici M1 v daný moment nachádzali. Pevne veria, že zákaz, ktorý bol udelený ako trest, Patel využije na uvedomenie si toho, čo vlastne mohol spôsobiť.

Okrem zákazu vedenia motorových vozidiel po dobu 18 mesiacov bude vodič povinne navštevovať psychológa, zaplatí pokutu približne 2000 eur a odpracuje 100 hodín neplatenej práce.

Tesla sa k celému prípadu vyjadrila svojou typickou formulkou. Systém Autopilot je podľa ich slov určený iba ako pomoc a nenahrádza vodiča. Vzhľadom na zlyhania, ktoré sú našťastie stále ojedinelé, je riskantné nechávať auto bez dozoru. Otázkou je, či by spoločnosť nemala do budúcna pomyslieť na systém, ktorý dokáže rozoznať vodiča sediaceho za volantom a reagovať. Napríklad podobnými senzormi tlaku, aké sa používajú na rozoznanie cestujúceho pri bezpečnostných pásoch.

zdroj: Youtube.com

Tagy

Pokračovať v čítaní