Autosuv.sk

Ostatné

Vodič si v Nemecku zaplatil EČV. Súd ho zakázal pre šírenie nacizmu

Zakázané kombinaćie písmen a čísel sú aj na Slovensku. Vodič v Nemecku však bol však so svojou kombináciou veľmi trúfalý.
Vodič si v Nemecku zaplatil EČV. Súd ho zakázal pre šírenie nacizmu

Šialené evidenčné čísla máme aj u nás, nielen v Nemecku. Vzhľadom na včerajší deň víťazstva nad fašizmom však prichádza tematicky vhod minulotýždňové rozhodnutie nemeckého súdu v Düsseldorfe. O rozhodnutí informoval nemecký portál Autobild

Súd riešil sťažnosť občana na evidenčné číslo vozidla podporujúce extrémizmus. Vyšetrovanie preukázalo, že nemenovaný vodič si za danú kombináciu znakov dokonca priplatil. O náhodu teda pravdepodobne nejde.

Nemecký región Hamburg je na poznávacích značkách totiž označovaný kombináciou HH, ktorá sama o sebe evokuje nacistickú tematiku. Aj z historického hľadiska sú Nemci potom o to háklivejší na akékoľvek podozrivé kombinácie. Kuriozitou však bolo, že vodičovi najprv kombinácia HH1933 prešla. Úrady mu značky skonfiškovali až spätne, proti čomu sa samozrejme odvolal.

Otázku šírenia nacizmu a extrémizmu celkovo berú nemecké úrady veľmi vážne. Zo zákona sú na značkách zakázané akékoľvek kombinácie, ktoré môžu už len náznakom odkazovať na obdobie tretej ríše. Zakázané sú napríklad skratky HJ, NS, KZ, SS, SA a v niektorých regiónoch aj SD. Čísla 18 a 88 samozrejme tiež nepripadajú do úvahy. Keďže kombináciu s rokom 1933 zákon vyslovene neukladal, chyba úradníka jednoducho vpustila toto EČV do obehu.

Zákony obmedzujúce vulgarizmy a šírenie extrémizmu pomocou vlastnej ŠPZ máme aj na Slovensku. U nás bol najmedializovanejší prípad malackého vodiča, ktorému sa podarilo obhájiť pred úradmi kombináciu MA-MPICI. Na prvý pohľad vulgárne EČV má vraj v skutočnosti úplne iný význam. V záhoráčtine totiž spojenie "mám picí" v dôsledku znamená, že piatková zábava bude naozaj ako sa patrí. Nejde však o jedinú vtipnú značku na Slovensku.

Zdroj: Stofi.sk

Tagy

Pokračovať v čítaní