Autosuv.sk

Ostatné

V Saudskej Arábií otvorili prvý čisto ženský autosalón

Autosalón v saudskoarabskom meste Jeddah vo štvrtok otvorili prvý autosalón, ktorý môžu navštevovať výlučne ženy. Stalo sa tak krátko potom, ako v krajine povolili ženám šoférovať.
V Saudskej Arábií otvorili prvý čisto ženský autosalón

Podľa dekrétu vydaného v septembri minulého roka, budú môcť ženy v Saudskej Arábií od júna sadnúť za volanty automobilov. Nerovnosť pohlaví, ktorú by sme v Európe netolerovali, sa z tejto krajiny vytráca iba slepačími krokmi. Podľa portálu autoblog.com boli saudské ženy jedinými na svete, ktoré mali doteraz zákaz riadenia. Po novom môžu nielen šoférovať, ale aj navštevovať autosalóny určené výlučne pre ne.

Jeden taký otvorili tento štvrtok v meste Jeddah (Džidda). Ide o najväčšie mesto na západe krajiny. Návštevníčky autosalónu si otvorenie a sprístupnenie práv veľmi pochvaľujú. Nespokojné sú však s cenami automobilov. Životné náklady v krajine vzrástli enormne v januári, kedy krajina zvýšila ceny palív a zaviedla daň z pridanej hodnoty.

Na otázku, či a v akom množstve ženy skutočne sadnú za volant, neodpovedá len legislatíva. Vzhľadom na úroveň emancipácie žien v krajine aj tak bude nad tým, či žena bude riadiť vozidlo alebo nie, pravdepodobne rozhodovať jej muž.

Tagy

Pokračovať v čítaní