Autosuv.sk

Ostatné

V Rakúsku sa na diaľnici poveziete rýchlejšie. Pozrite sa kde

Odvčera je na rakúskych diaľniciach možné jazdiť až 140 km/h. Zatiaľ však len jeden rok.
V Rakúsku sa na diaľnici poveziete rýchlejšie. Pozrite sa kde

Rakúske úrady vydali predpis, ktorý odvčera na dvoch úsekoch diaľnice povoľuje jazdu rýchlosťou až 140 km/h. Diaľničné tempo sa teda zvyšuje. Zatiaľ len na rok.

Od prvého augusta sa na dvoch úsekoch rakúskej diaľnice zvyšuje maximálna rýchlosť o 10 km/h. Tento predpis bude v platnosti jeden rok a poslúži na testovacie účely. Úrady tak budú zisťovať, či a do akej miery stojí rýchla jazda za nehodovosťou.

Podľa Norberta Hofera, ministra dopravy v Rakúsku, sú diaľnice postavené na to, aby sa po nich jazdilo plynulo a svižne. Práve preto sa začína s testovaním dopadu zvýšenia práve o 10 km/h. Dnešné automobily sú predsa len technologicky o niečo ďalej ako vozidlá, ktoré brázdili cesty na prelome milénií alebo ešte skôr. Navýšenie však bude znamenať, že po prirátaní všetkých možných tolerancií, budeme môcť jazdiť takmer 160 km/h. To už je číslo, z ktorého sa môže zatočiť hlava.

Okrem nehodovosti budú úrady merať aj ďalšie faktory, akými sú napríklad hluk, znečistenie vzduchu, skutočná priemerná rýchlosť vodičov. Po jednom roku sa rozhodne, či sa povolenie stane trvalým alebo nie. Zrýchlenie sa týka úseku diaľnice A1 Melk - Oed a Haid - Sattledt v oboch smeroch. Obidva úseky sú v okolí mesta Linz.

Medzi občanmi vzbudilo toto nariadenie aj mnoho negatívnych odoziev. Predovšetkým ohľadom znečistenia vzduchu a nezmyselnosti, ktorú so sebou prinesie navýšenie iba o 10 km/h. Rakúske médiá vypočítali, že časová úspora na jednom z dvoch úsekov by predstavovala menej ako jeden a pol minúty. Na druhom sotva pol minúty. Vynára sa preto otázka, na ktorú musia odpovedať štatistiky a merania. Podľa opozície ide iba o populistický krok strany FPÖ, ktorá chce týmto bojovať o priazeň voličov vodičov.

Rakúsko v roku 2006 testovalo v štáte Kärnten dokonca rýchlosť 160 km/h. Po roku a nových voľbách dostal tento projekt červenú.

zdroj: sn.at

Tagy

Pokračovať v čítaní