Autosuv.sk

Ostatné

Už ste videli V8 hybrid? Mercedes AMG ho postaví

Koncept GT z minuloročného autosalónu v Ženeve predstavil auto, ktoré má hybridný pohon v kombinácií s obrím motorom. Najnovšie vyjadrenia tvrdia, že vízia sa stane realitou.
Už ste videli V8 hybrid? Mercedes AMG ho postaví

Ešte v januári tohto roka sme informovali o plánoch športovej divízie Mercedesu uviesť druh pohonu, ktorý bude fungovať na hybridnej báze. Označenie 53 dostane práve hybridné spracovanie trojlitrového biturbo agregátu V6, ktorý bude schopný dosahovať výkon 320 kW.

Mercedes AMG GT Concept (10 obrázkov v galérii)

Automobilka sa však rozhodla vo svojej vízií zelenšej budúcnosti zájsť ešte ďalej a zaumienila si zhmotniť GT Concept, ktorý predstavila minulý rok na autosalóne v Ženeve. Netreba si ho zamieňať s vozidlom AMG GT, ktoré už existuje. Dvaja menovci sa totiž podobajú len minimálne.

Mercedes AMG GT Concept
GT Concept. Zdroj: Mercedes

Výkonný riaditeľ divízie AMG, Tobias Moers, zatiaľ nepotvrdil, kedy uvidíme nový model na cestách, no určite je na čo čakať. Vozidlo bude vybavené pohonom všetkých kolies, predná nápdava bude motorová, zadná výlučne elektrická. Vozidlo potiahne dopredu hybridný motor V8 s objemom 4.0 litra a výkonom neuveriteľných takmer 600 kW. Vďaka elektrickej pomoci by vozidlo malo byť schopné dosiahnuť 100 km/h za menej ako tri sekundy.

Čísla sú zatiaľ iba orientačné, nakoľko hybridný pohon pre tento konkrétny automobil je ešte stále vo vývoji. Okrem neho však automobilka stojí ešte pred jednou výzvou. Batériami. Teda predovšetkým ich váhou. Pri športovom vozidle je potrebné počítať každý gram, a tak si musia konštruktéri na batériách nechať záležať. Tie totiž predstavujú napríklad pri elektromobiloch až tretinu váhy.

Mercedes AMG GT Concept
GT Concept. Zdroj: Mercedes

Pre AMG však vývoj nového auta nie je len o jeho výkone a rýchlosti. V dnešnej dobe presýteného trhu si aj prestížne automobilky uvedomujú, že značka nie je všetko a treba útočiť na emóciu. V tomto prípade zvukom, ktorý auto produkuje. "Spolupracujeme so spoločnosťami, hudobníkmi a gamermi, aby sme zistili, aký zvuk bude správny pre elektrické AMG," hovorí Moers. I keď tohto 600 kilowattového skvostu sa to týka len okrajovo, v čisto elektrickej budúcnosti sa získané poznatky učite hodia.

Tagy

Pokračovať v čítaní