Autosuv.sk

Ostatné

Uniti One je budúcnosť mestskej mobility. Príde už budúci rok

Švédske auto vyrábané vo Spojenom kráľovstve. Elektromobil, ktorý podľa značky predefinuje mestskú mobilitu, príde už budúci rok.
Uniti One je budúcnosť mestskej mobility. Príde už budúci rok

O minimalisticky vyzerajúcich elektromobiloch sme doteraz mohli iba snívať. Rôzne štúdie azda všetkých automobilových značiek predznamenali budúcnosť automobilizmu, ktorá sa zaobíde bez masívnych prieduchov alebo hranatých agresívnych tvarov. Prvý, kto sa odvážil prísť na trh s niečím naozaj dizajnovo šialeným, je práve švédska spoločnosť Uniti.

Uniti One
Zdroj: Uniti

Už podľa svojej webovej stránky uniti.earth dávajú najavo, ktorým smerom sa automobilka uberá. Elektromobil One, ktorý je zatiaľ jediným modelom značky, ide úplne proti zaužívaným štandardom. Je malý, tvarovo jednoduchý a spred nám pripomína viac električku ako auto. Musíme priznať, svojim dizajnom nás neuchvátilo. Jeho úlohou však nie je vyzerať, ale byť praktický. Praktický do mesta.

Uniti One
Zdroj: Uniti

Jeho zvláštnosť nespočíva iba v dizajne exteriéru. Iné je aj vo vnútri. Asi najväčšou zvláštnosťou je umiestnenie sedadiel. Dovedna sú len tri. Jedno vpredu a dve vzadu. Ide o veľmi praktické riešenie, nakoľko jedno sedadlo vpredu znamená lepšie nastupovanie pre zadných pasažierov, zároveň nebude automobilka musieť vyrábať rozdielne verzie pre ľavostranný a pravostranný trh. Digitálny kokpit vodiča z ľavej aj pravej strany vyvoláva pocit, ako by ste riadili lietadlo.

Uniti One
Zdroj: Uniti

V prípade, že potrebujete odviezť nákup, 155 litrov batožinového priestoru iste využijete. Ak by ste chceli prevážať niečo väčšie, sklopenie zadných sedadiel prinesie nárast až na 760 litrov. To je objem, ktorý dosahuje napríklad Seat Tarraco bežne. Na rozdiel od neho však Uniti One meria iba 3,2 metra. To je veľkosť približne medzi Smartom a Hyundaiom i10. Dá sa povedať, že auto s rozmermi ako Uniti One bežne neexistuje.

Uniti One
Zdroj: Uniti

Jedinečná je aj prítomnosť elektrochromického skla. Ide o panoramatické sklo, ktoré nebude treba zakrývať "záclonou" ako v dnešných autách. V závislosti od toho, ako svieti slnko, bude auto schopné zregulovať tmavosť (a teda aj priepustnosť) skla tak, aby sa kabína neprehrievala.

Uniti One
Zdroj: Uniti

V rámci pohonu ponúka auto veľmi príjemnú alternatívu aj konvenčným elektromobilom. Teda ak môžeme elektromobil nazývať konvenčným. Uniti One poháňa motor s výkonom iba 50 kW, ktoré sú však do mesta úplne postačujúce. Vďaka nízkemu výkonu je nízka aj spotreba, a teda aj veľkosť baterky je oveľa menšia v porovnaní s konkurenciou. Vďaka tomu dokážete batériu nabiť na 100 km dojazdu za 10 minút. Na 80% sa dostanete už za 17 minút. Celkový dojazd auta je 300 km.

Uniti One
Zdroj: Uniti

I keď ide o veľmi atraktívne čísla, sama automobilka naznačuje, že jej ponuky pravdepodobne využijú predovšetkým carsharingové spoločnosti. Či sa dostane automobil v blízkom čase aj na slovenský trh, zatiaľ nie je známe. S cenou 17 767 eur ho v našich podmienkach zatiaľ nepovažujeme za príliš konkurencieschopný.

Tagy

Pokračovať v čítaní