Autosuv.sk

Ostatné

Trump plánuje zaviesť 20 percentné clo na európske autá

Striktná politika Donalda Trumpa by mohla výrazne uškodiť európskym automobilkám v USA. Autá by mohli výrazne zdražieť.
Trump plánuje zaviesť 20 percentné clo na európske autá

Donaldovi Trumpovi sa nepáči silná pozícia európskych áut na americkom trhu. Podľa jeho slov import kradne prácu domácim obyvateľom. Želá si, aby viac automobiliek zo starého kontinentu presunulo svoju výrobu aj za veľkú mláku. Na svojom Twitteri uviedol v piatok, že ak európske krajiny nezrušia svoje importné clá na produkty z USA, Spojené štáty zdvihnú clo na naše autá na astronomických 20 percent.

Trump sa týmto vyhrážaním snaží docieliť lepšie obchodné podmienky pre svoju krajinu, no mnohí tento kontroverzný výrok označujú za absurdný. Americký prezident si však za svojimi slovami stojí.

zdroj: Twitter.com

V praxi by sa po zavedení takéhoto cla cena už aj tak drahých európskych áut v USA zvýšila ešte o približne pätinu. Je pravdepodobné, že pre udržanie konkurencieschopnosti by museli lokálni díleri znížiť svoje marže, čo by znížilo zisky a spôsobilo následné prepúšťanie. Zvýšenie cien vozidiel by znižovalo zisky ďalej a USA by sa minimálne v krátkom období nevyhla presne opačnému efektu.

Proti importným clám lobuje aj automobilka Volvo, ktorá len minulý týždeň predstavila model S60 vyrábaný práve v Južnej Karolíne. Posielajú Trumpovi jasnú správu, že ak zavedie zvýšený tarif, nebudú schopní vytvoriť ideálne podmienky pre zamestnanosť a jednoducho prijmú menej zamestnancov. Importné clo by sa totiž týkalo nielen hotových vozidiel, ale aj súčiastok, ktoré plánuje švédska automobilka používať.

Tagy

Pokračovať v čítaní