Autosuv.sk

Ostatné

Teslu vypočúva FBI: Vraj klamala investorom

Káuz okolo amerického priekopníka v automobilizme je v poslednej dobe neúrekom. Najnovšie sa stal predmetom záujmu Amerického federálneho úradu.
Teslu vypočúva FBI: Vraj klamala investorom

Finančná, bezpečnostná a aj právna kríza spoločnosti Tesla sa vlečie s automobilkou už viac ako rok. Teraz, keď vďaka produkčným číslam Modelu 3 vyzerala ako zažehnaná, na povrch sa vynára nová správa, ktorá celú situáciu automobilky opäť komplikuje. Práve spomínaný Model 3 sa totiž stal predmetom záujmu americkej FBI. Presnejšie, vyjadrenia ohľadom Modelu 3.

Pred viac ako rokom ohlásila Tesla produkčné plány vozidiel, ktoré mali presvedčiť investorov o zdraví spoločnosti a konkurencieschopnosti na trhu. V roku 2017 sa Tesla o produkcií Modelu 3 vyjadrila v zmysle, že dokáže vyrobiť až 5000 kusov Modelu 3 týždenne. Ide o prvé auto značky, ktoré sa na trhu ocitlo za relatívne ľudovú cenu, a preto po ňom nastal obrovský dopyt. Automobilka dostala od zákazníkov viac ako pol milióna predobjednávok a investori mohli doslova skákať od radosti. Až kým nenarazila kosa na kameň.

V treťom štvrťroku roku 2017 mala automobilka extrémne ťažké podmienky. Podľa portálu CNBC za celé tri mesiace Q3 stihla vyrobiť iba 222 kusov Modelu 3. Spoločnosť sa ocitla v problémoch s dodávateľmi batérií a výroba takmer úplne stála. Tento problém však neostal iba v roku 2017. Plánovanú výrobnú kapacitu dosiahla automobilka až v júli tohto roka. Musela na to podniknúť šialené kroky, ako napríklad postavenie montážnej linky pod obrí stan. Zo situácie preto vyvstáva otázka. Boli básne o 5000 vyrobených kusoch týždenne iba plané reči na nalákanie investorov?

Práve túto otázku začala klásť FBI manažérom spoločnosti. Podľa amerických úradov boli vyjadrenia totiž veľmi podozrivé a potenciálny úmysel zavádzať investorov relatívne pravdepodobný. Tesla však podobné tvrdenia odmieta. Kamran Muntaz, hovorca automobilky sa vyjadril, že spoločnosť vždy dobrovoľne a vzorne spolupracovala. Okrem toho poctivo informovala o každej ťažkosti a prekážke, ktorá v dosiahnutí cieľa vyvstala.

Či spoločnosť skutočne pochybila, momentálne nevieme povedať. Za tretí kvartál tohto roka vykázala svoj prvý zisk počas existencie spoločnosti, a to na úrovni takmer 312 miliónov dolárov. Produkcia Modelu 3 už istú dobu kolíše okolo stanovenej kontroverznej hranice 5000 kusov a vyjadrenia Elona Muska sú opäť odvážne, no tentokrát o niečo opatrnejšie. Počas posledného kvartálu 2018 plánuje zvýšiť produkciu ešte viac.

Tagy

Pokračovať v čítaní