Autosuv.sk

Ostatné

Teslu obvinili zo špehovania svojich zamestnancov. V hre sú aj drogy

Minulý týždeň obvinil bývalý zamestnanec spoločnosť zo sledovania zamestnancov, tolerovania obchodu s drogami a zamlčania dôležitých informácií vo svojej továrni Gigafactory. Obvinenia môžu mať reálne kontúry.
Teslu obvinili zo špehovania svojich zamestnancov. V hre sú aj drogy

Bývalý člen interného vyšetrovacieho tímu spoločnosti podal úradom sťažnosť týkajúcu sa továrne na výrobu batérií v štáte Nevada. Karl Hansen tak 9. augusta obvinil spoločnosť hneď z niekoľkých závažných činov, ktoré sú teraz predmetom vyšetrovania americkej SEC (Securities and Exchange Commision).

Podľa Hansena, za ktorého hovorí právnik Stuart Meissner, inštalovala spoločnosť do priestorov nevadskej továrne bezpečnostný systém za účelom odpočúvania mobilných telefónov zamestnancov. To by znamenalo nezákonný zásah do súkromia a osobnej integrity každého z nich.

Podľa ďalších obvinení Tesla zámerne zamlčala investorom informáciu, že počas prvého polroka bola v továrni odcudzená meď v hodnote 37 miliónov dolárov. Spoločnosť vraj počas tohto roku nahlásila už dve krádeže. Meď však pravdepodobne nespomenula, inak by sa táto informácia dostala aj na burzu. Ak sa preukáže vina, ide o tendenčné ovplyňovanie, nakoľko nahlásenie takejto straty by pravdepodobne znamenalo pokles hodnoty akcií.

Tretie obvinenie je najzaujímavejšie. Spoločnosť vraj neohlásila obdržanie upozornenia od amerického protidrogového úradu (DEA). V ňom úrad informoval, že jeden zo zamestnancov je pravdepodobne zapletený do pašovania a priekupníctva tvrdých drog. Konkrétne malo ísť o kokaín a metamfetamín pochádzajúci z Mexického drogového kartelu. Podľa Hansenových slov prepojenie na kartel objavil on práve počas interného vyšetrovania v spoločnosti. Americký výrobca elektromobilov však informáciu neposunul ďalej DEA.

Po vytýčení všetkých týchto obvinení interne sa spoločnosť v polovici júla rozhodla ukončiť s Hansenom pracovný pomer. Pravdepodobne preto, aby nemusela podstúpiť žiadne kroky smerujúce k riešeniu. Zvolila tak jednoduchší postup a zamietla veci pod koberec. Napokon, v momentálne nie veľmi priaznivej situácií by takýto rozruch mohol spoločnosti ublížiť. Nie je to však prvý prípad kontroverzných praktík spoločnosti, ktoré sa "vyriešili" týmto spôsobom.

Podľa portálu Automotive News odkazujúceho sa na agentúru Reuters sa v minulosti už stala podobná situácia. Bývalý zamestnanec Martin Tripp upozornil SEC na fakt, že Tesla umelo zvyšuje produkčné čísla Modelu 3. Ďalšie obvinenia sa týkali batérií. Spoločnosť mala do vozidiel inštalovať poškodené, potenciálne nebezpečné batérie. Podľa Trippovych slov spoločnosť tiež používala niektoré vyradené súčiastky bez ohľadu na ich bezpečnosť.

Čo je na týchto obvineniach pravdy, ukáže až vyšetrovanie. Tesla poprela všetko v oboch prípadoch. Za motiváciou oboch pánov môže byť aj poškodené ego. Trippa spoločnosť prepustila po tom, ako ho prichytila pri priemyselnej špionáži. Hansen, ktorý obvinenie podal iba tento mesiac, má štít pravdepodobne čistý. Ak by sa skutočne pristúpilo k vyvodzovaniu dôsledkov, dostane 10-30% sumy, ktorou SEC Teslu pokutuje.

Tagy

Pokračovať v čítaní