Autosuv.sk

Ostatné

Tesla zverejnila ďalšiu fotku Modelu Y. Predstaví ho vo štvrtok

Už iba pár dní svet delí od predstavenia Modelu Y, kompaktného elektrického SUV americkej spoločnosti. Pred samotným odhalením stihla Tesla zverejniť ešte jednu fotografiu.
Tesla zverejnila ďalšiu fotku Modelu Y. Predstaví ho vo štvrtok

Už 14. marca predstaví Tesla svoj nový Model Y svetu. Ešte pár dní pred jeho predstavením stihla zverejniť fotografiu, ktorá zachytáva skutočné auto fotené v ateliéri. Kvôli dôkladne premyslenej svetelnosti ostávajú detaily auta stále skryté. O odhalenie auta sa niektorí milovníci fotografie pokúšali zmenou svetelných nastavení. Tesla však myslela krok dopredu a prichystala si pre nich malé prekvapenie. Po zmene svetelnosti fotografie neuvidíte v podstate nič navyše, iba ŠPZ s nápisom "Nice Try," teda dobrý pokus.

zdroj: Twitter, com

Fotografia teda neukáže všetko. Čo na nej však môžeme vidieť, sú napríklad predné svetlá. Tie sa ponášajú na svetlá, ktoré využíva aj Model 3. V podstate sa ani nie je čomu čudovať. Napriek tomu, že písmenkový názov by mohol odkazovať na vyššiu cenovú hladinu nového elektromobilu, spoločnosť stále musí dbať aj na jednoduchosť výroby a čo najnižšie náklady na vývoj. Nemôžeme zabúdať, že sa dostala do kladných čísel iba prednedávnom.

Dá sa teda očakávať, že práve finančný stav spoločnosti viedol Teslu k oveľa rozumnejším a umiernenejším rozhodnutiam v rámci dizajnu a vývoja Modelu Y celkovo. Ako príklad sa dá uviesť platforma, na ktorej bude auto stáť. Pôvodné správy hovorili o vývoji úplne novej "základne," ktorá bude výlučne pre Model Y. Po novom je potvrdené, že sa Muskova spoločnosť rozhodla pre využitie platformy z Modelu 3.

Portal Carscoops informuje, že neostáva iba pri tom. Model Y by mal s Modelom 3 zdieľať až trištvrte súčiastok. Mohlo by to znamenať, že Model Y bude mať aj rovnaké motorizácie. Sprvu nešťastne znejúce rozhodnutie však môže priniesť predovšetkým pozitívne následky. Prvým bude rýchlosť montáže. Vďaka už známym dielcom a veľmi príbuznej architektúre bude automobilka môcť variabilnejšie prispôsobovať výrobu tomu, či je dopyt po Modeli 3 alebo Modeli Y. Cena náhradných dielcov by mohla po rozšírení sa do viacerých modelov klesnúť tiež. Napokon, automobilka nebude nútená tlačiť hore ani cenu nového kusu. Elon Musk informoval, že bude asi iba o 10 percent vyššia ako pri Modeli 3.

Tagy

Pokračovať v čítaní