Autosuv.sk

Ostatné

Superb príde s novým motorom. Sľubuje spotrebu pod 4,5 litra

Škoda v máji predstavila nový Superb. Uvidíme v ňom prvýkrát aj nový motor. Dvojlitrový nafťák so spotrebou pod 4,5 litra znie naozaj atraktívne.
Superb príde s novým motorom. Sľubuje spotrebu pod 4,5 litra

Toľko slov "nový" za sebou. Nové auto, nový motor, no spotreba ako spred dvanástich rokov. Čerstvo máme v pamäti doby, keď naftové autá so spotrebou pod 5 litrov neboli výnimočnými. S nástupom emisných noriem, DPF filtrov a AdBlue sa spotreba začala mierne zvyšovať, no emisie vraj klesali. V roku 2007 dokázal koncern Volkswagen vyrobiť motor s výkonom 103 kW a spotrebou tesne nad štyri litre na 100 kilometrov. Do Superbu teraz Škoda vloží motor, ktorý úspechy inžinierov zopakuje v dnešných podmienkach a v súlade s dnešnými pravidlami.

Naftový dvojliter 2,0 TDI nesie na konci mena príponu Evo. Ide o prvý motor z generácie Evo, ktorý sa bude montovať do vozidiel Škoda. Je ľahší a inžinieri optimalizovali hádam všetko, čo bolo možné. Efektívnejšie pracujú vstrekovače, chladič vzduchu je zabudovaný priamo do sacieho potrubia, používa turbo s nižšou odozvou, používa tepelne efektívnejší kľukový hriadeľ a chladenie je rozdelené do viacerých zón.

Škoda infografika
Zdroj: Škoda

Ak by ste absolútne netušili, o čo ide, nevadí. Dôležité je, že táto zmes úprav zaistila motoru výkon 110 kW pri extrémne nízkej spotrebe. O aké čísla presne ide, Škodovka nepovedala. Už bežný motor 2,0 TDI má podľa meraní NEDC kombinovanú spotrebu 4,4 litra. Verzia Evo ale vraj bude ešte úspornejšia. Dostupný bude vo všetkých verziách Superba s výnimkou terénnej verzie Scout, ktorý bude dostupný iba s najsilnejšími motormi.

Tagy

Pokračovať v čítaní