Autosuv.sk

Ostatné

Študenti v Michigane modelujú krízové situácie autonómnych vozidiel

Nad autonómnou jazdou ešte stále visí obrovský otáznik. Systémy už síce sú natoľko vyspelé, aby zvládli väčšinu úkonov sami, no čo robiť, ak zlyhajú. Na túto otázku hľadajú odpoveď študenti z Michiganu.
Študenti v Michigane modelujú krízové situácie autonómnych vozidiel

Tridsať štvor- až šesťčlenných tímov študentov z Michiganskej univerzity bojuje o štipendium vypracovávaním modelových situácií, počas ktorých nastáva zlyhanie autonómneho systému vozidla. Cieľom tejto súťaže je vybudovať tím šikovných ľudí, ktorý by bol schopný rýchlo a efektívne riešiť vzniknutú situáciu priamo počas prevádzky v budúcnosti. Automobil budúcnosti s najvyšším stupňom autonómnej jazdy už nebude obsahovať žiadne manuálne možnosti ovládania, a tak je potrebné nastaviť systém, ktorý zaistí maximálnu bezpečnosť na cestách.

V rámci projektu ide o simuláciu bežnej prevádzky motorového vozidla, počas ktorej sa vyskytne problém. Študenti sa o zlyhaní systému dozvedia pomocou telefonátu, emailu alebo sociálnych sietí tak, ako by to urobil bežný zákazník, a majú 24 hodín na jeho vyriešenie. Podľa Briana Flanagana z business school Leadership Centre sa budú vyskytovať problémy, pri ktorých už nebude na vine vodič. Ťažoba podozrenia zo zlyhania preto padne na automobilky, ktoré musia byť pripravené na prípadné obvinenia reagovať.

Doposiaľ najväčšie zlyhanie autonómnych systémov sa udialo pravdepodobne v máji 2016 na Floride, kedy Autopilot vo vozidle Tesla nevyhodnotil situáciu dostatočne efektívne a nezakročil proti nehode. Išlo o križovanie cesty traktorom, ktorý ťahal biely príves. Práve ten systém nedokázal rozlíšiť od oblohy, a preto nespustil núdzové brzdenie. Následok bol fatálny. 

Tagy

Pokračovať v čítaní