Autosuv.sk

Ostatné

Smart môže byť minulosťou: Riešením by bolo supermini Mercedesu

Finančné problémy spoločnosti Smart nútia automobilku prehodnotiť svoju budúcnosť. Jednou z možností je aj jej zrušenie.
Smart môže byť minulosťou: Riešením by bolo supermini Mercedesu

Správa o možnom konci Smartu je pre všetkých milovníkov týchto ikonických áut veľkým sklamaním. Supermini, ktoré vzišlo zo spolupráce Mercedesu a hodinárskej spoločnosti Swatch, sa ocitá vo veľkých problémoch v rámci svojej popularity. Predajnosť vozidiel klesá a ročné čísla v USA za rok 2017 ukazujú cifry hlboko pod 1000 kusov.

Celý problém navyše vyostrujú tvrdenia spoločnosti Renault, ktorá sa na produkcií tohto auta podieľa. Vraví, že keď skončí životný cyklus najnovších modelov, od partnerstva odstúpi. To sa môže udiať podľa odhadov expertov už v roku 2026. Mercedes tak stojí pred veľkou otázkou, čo so Smartom ďalej.

Existuje viacero možných riešení. Najkontroverznejším, ale zároveň jedným z najpravdepodobnejších je práve koniec značky. V segmente by ju mohol nahradiť automobil nosiaci emblém Mercedesu. Názov Trieda U by dostal podľa slov urban (mestský) a universal (univerzálny). I keď je to samotného rozhodnutia ešte relatívne ďaleko, už teraz sa rozmýšľa nad možnými variantami auta. Medzi možnosťami sa nachádza verzia City (3 a 5 dverový hatchback), Shuttle (určená na carsharingové využitie), Open Air (kabriolet) a Cargo (maličká dodávka).

Ďalším možným riešením je uzatvorenie partnerstva s novou automobilkou. Čínska spoločnosť Geely je pre túto možnosť ideálnym kandidátom. Na domovskom trhu sa zaoberá tiež predovšetkým menšími a kompaktnejšími autami.

Tagy

Pokračovať v čítaní