Autosuv.sk

Ostatné

Služba Porsche má najrýchlejšie nabíjačky. Bude už v 12 krajinách

Ultralýchle nabíjacie stanice Porsche predstavilo ešte v júli minulého roka. Dnes sú už v jedenástich krajinách, dvanásta sa práve pripravuje.
Služba Porsche má najrýchlejšie nabíjačky. Bude už v 12 krajinách

Ešte v júli roka 2018 predstavila nemecká automobilka nabíjaciu stanicu, ktorá funguje na napätí až 800 voltov. Je to dvojnásobok oproti konvenčným rýchlonabíjačkám. Inžinieri museli pri zostrojovaní vymyslieť iný technologický prístup a dali stanici vodné chladenie. Systém dokáže nabiť dojazd až 400 km v priebehu 20 minút.

Na rozdiel od Tesly, ktorá drží svoje nabíjacie stanice exkluzívne pre svoje automobily, ponúka Porsche rýchlonabíjačky pre každý typ elektromobilu a plug-in hybridu s daným konektorom. Vďaka tomu má technológia obrovský potenciál rozšíriť sa ešte predtým, ako Porsche pošle na cesty prvý sériový Taycan.

Nebolo treba dlho čakať a už spomínané Turbonabíjačky enormne zvýšili svoje pokrytie. Zatiaľ, čo pred polrokom bol predstavený prvý kus v Berlíne, dnes už podľa informácií Porsche vlastní nabíjacie stanice v desiatich krajinách Európy. Zo superrýchleho nabíjania sa tak zatiaľ tešia Nemci, Rakúšania,  Švajčiari, Dáni, Belgičania, Holanďania, Fíni, Briti, Francúzi, Španieli, Nóri a v blízkej dobe sa pridajú aj Taliani.

Služba Porsche však združuje nielen novo budujúce sa Turbonabíjačky, ale aj bežné rýchlonabíjacie stanice iných poskytovateľov. Vďaka tomu budete mať v aplikácií Porsche Charging Service, ktorú k službe spoločnosť ponúka, prístup až k 49 000 nabíjacím miestam v rámci spomínaných 12 krajín vrátane centrálneho systému platieb a aktuálnych údajov o obsadenosti jednotlivých stojanov.

Tagy

Pokračovať v čítaní