Autosuv.sk

Ostatné

Saudská Arábia plánuje investovať do spoločnosti Lucid miliardu dolárov

Nezávislý saudskoarabský fond sa tak pravdepodobne stane väčšinovým vlastníkom tejto automobilky špecializovanej na elektromobily.
Saudská Arábia plánuje investovať do spoločnosti Lucid miliardu dolárov

Nezávislý saudskoarabský fond sa tak pravdepodobne stane väčšinovým vlastníkom tejto automobilky špecializovanej na elektromobily.

Podľa magazínu Carscoops odkazujúceho na tlačovú agentúru Reuters začal saudskoarabský verejný investičný fond prejavovať záujem o investíciu v automobilovom priemysle. Startup Lucid, ktorý sa stále rýchlejšie približuje k spusteniu produkcie svojho prvého elektrického automobilu, sa zdá byť ideálnou spoločnosťou. Investovaná suma by mala predstavovať najmenej miliardu dolárov. Takýto krok by spôsobil, že sa fond stane väčšinovým vlastníkom spoločnosti.

V prípade, že k obchodu príde, dostane Lucid okamžitú injekciu v podobe 500 miliónov dolárov. Zvyšná suma bude vyplatená postupne v pravidelných intervaloch. Tie budú závislé od produkcie a dosahovania cieľov spoločnosti.

Ani jedna strana sa zatiaľ k obchodu nevyjadrila. Či k nemu teda príde, je otázne. Investícia takéhoto objemu peňazí sa však javí pre obe strany veľmi výhodnou.

Lucid Air
Lucid Air. Zdroj: Lucid

Spoločnosť Lucid sa zatiaľ stále nachádza vo fáze vývoja modelu Air, a tak peniaze skôr míňa. Ten predstavila už v roku 2016 a do výroby sa mal dostať práve tento rok. Šťastný koniec je ešte ďaleko, nakoľko spoločnosť nestihla nazbierať dostatok financií. Podľa nemenovaných zdrojov za doterajším neúspechom môže stáť aj fakt, že Jia Yueting, aktuálny riaditeľ konkurenčnej Faraday Future, vlastní až 20 percent Lucidu. Môže teda do istej miery ovplyvňovať záujmy investorov a držať spoločnosť pri dne.

Na druhej strane by investícia do elektromobility pomohla Saudskej Arábií v rozložení rizika spojeného s poklesom zásob ropy. O arabské peniaze však prejavila záujem aj Tesla. S pomocou 72 miliárd dolárov z tohto zdroja by spoločnosť mohla odísť z burzy a stať sa súkromnou. Fond momentálne vlastní približne 5 percent akcií Tesly.

Tagy

Pokračovať v čítaní