Autosuv.sk

Ostatné

Rolls-Royce neplánuje autonómne autá. Dôvod je prozaický

Otázka autonómnych áut stále nie je vyriešená. Väčšina automobiliek sa ňou zaoberá, Rolls-Royce si necháva odstup. Dôvod je zrejmejší, ako by ste čakali.
Rolls-Royce neplánuje autonómne autá. Dôvod je prozaický

Otázka autonómnych áut stále nie je vyriešená. Väčšina automobiliek sa ňou zaoberá, Rolls-Royce si necháva odstup. Dôvod je zrejmejší, ako by ste čakali.

Automobily prvej a druhej kategórie autonómnej jazdy už sú na svete minimálne niekoľko mesiacov, ak nie pár rokov. Tretia generácia, ktorá dokáže jazdiť takmer absolútne bez zásahu vodiča, sa už začína objavovať tiež. Existuje však stále niekoľko automobiliek, ktoré tento trend striktne popierajú a neplánujú sa mu venovať. Nemecko-britská spoločnosť Rolls-Royce uviedla, že je pre ňu nezaujímavé venovať sa autonómnej jazde vozidiel až dovtedy, dokým nebudú existovať technológie, ktoré úplne prevezmú rolu vodiča na seba. Dôvod je prozaický. Majitelia vozidiel Rolls-Royce už autonómnu jazdu majú. V podobe súkromných šoférov.

"Je dôležité rozumieť, že nie mnohí, ale doslova všetci naši zákazníci majú šoférov." Povedal riaditeľ spoločnosti, Torsten Müller-Ötvös. Hlava Rolls-Royce totiž nevydí zmysel v akomsi "polovičnom" riešení, kde je napokon stále potrebný aj vodič vozidla. Ich zákazníkov by to vraj rušilo. Pokým nebude technológia na takej úrovni, že bude možné autu rozkázať, aby pasažierov odviezlo napríklad na operu podobne ako vodičovi, je nezaujímavá.

Iste, stále existujú aj značky ako Ferrari, Bugatti alebo McLaren, ktoré ignorujú trendy rovnako ako Rolls-Royce. Dôvod je však úplne iný. Tento typ automobilov si majitelia radi riadia sami. Neprijať moderné technológie preto, lebo majú majitelia "autonómnu" jazdu aj tak, je celkom kuriózny. Na šťastie pre superluxusnú značku, ignorovaním vývoja Rolls-Royce o nič nepríde. Je totiž súčasťou koncernu BMW Group, ktorý sa vývoju autonómnej jazdy venuje plnohodnotne. Keď teda systémy dosiahnu dostatočnú úroveň vyspelosti, dá sa čakať, že sa bez čakania objavia aj v superluxusnom "Rollse."

Tagy

Pokračovať v čítaní