Autosuv.sk

Ostatné

Porsche a Boeing uzavreli partnerstvo. Vyvíjajú lietajúce auto

Budúcnosť mobility spočíva vo využívaní všetkých troch dimenzií. Nový projekt z dielne Porsche a Boeingu pretvorí budúcnosť mestskej dopravy.
Porsche a Boeing uzavreli partnerstvo. Vyvíjajú lietajúce auto

Budúcnosť mobility spočíva vo využívaní všetkých troch dimenzií. Nový projekt z dielne Porsche a Boeingu pretvorí budúcnosť mestskej dopravy.

Lietajúce autá boli kedysi čisté sci-fi. Dnes sa vyhliadky na ich reálne používanie stávajú stále pravdepodobnejšími. Cesty sú preplnené a vo vzduchu lietajú akurát tak mestské holuby a igelitové tašky. Práve vo využití leteckého transportu vidí americký Boeing a nemecké Porsche budúcnosť mestskej mobility. Iba pred pár dňami uzavreli partnerstvo, v rámci ktorého vyvinú spoločný dopravný prostriedok. Lietajúce auto bude určené na dopravu po meste a poskytne prémiovú alternatívu bežného cestovania.

"Táto spolupráca stavia na našich snahách vyvinúť nový bezpečný a efektívny ekosystém mobility. Zároveň poskytuje príležitosť preskúmať vývoj prémiového vozidla mestskej vzdušnej mobility spolu s jedným z vedúcich automobilových výrobcov," hovorí Steve Nordlund, viceprezident a hlavný manažér spoločnosti Boeing NeXt. "Porsche a Boeing prinášajú precízne inžinierstvo, štýl a inovácie na zrýchlenie vývoja mestskej vzdušnej mobility vo svete."

"Porsche sa snaží rozšíriť svoj záber a stať sa lídrom prémiovej mobility. Z dlhodobého hľadiska by to mohlo znamenať posun do tretej dimenzie cestovania. Spájame sily dvoch vedúcich svetových spoločností, aby sme smerovali na potenciálne kľúčový trh budúcnosti," hovorí Detlev von Platen, člen predstavenstva pre obchod a marketing Porsche.

Obe spoločnosti pracujú na vývoji auta, ktoré bude schopné vertikálne vzlietnuť a aj pristávať. Kedy sa však takéto auto stane skutočnosťou? Podľa štúdie, ktorú si Porsche nechala urobiť minulý rok, by to nemuselo trvať vôbec dlho. Trh pre mestskú mobilitu vzduchom začne výrazne rásť už v roku 2025. Inými slovami, o menej ako šesť rokov by sa už lietajúce autá a drony pre ľudí mohli stávať skutočnosťou. Štúdia tiež hovorí, že vzdušná alternatíva by mohla byť v porovnaní s cestovaním po zemi efektívnejšia, flexibilnejšia a prekvapivo lacnejšia.

Tagy

Pokračovať v čítaní