Autosuv.sk

Ostatné

Porsche 911 Speedster: Ostrá novinka debutuje v New Yorku

Porsche 911 Speedster uviedla automobilka na autosalóne v New Yorku. Nemecký kabriolet má ostrý dizajn a atmosférický motor.
Porsche 911 Speedster: Ostrá novinka debutuje v New Yorku

Porsche 911 Speedster uviedla automobilka na autosalóne v New Yorku. Nemecký kabriolet má ostrý dizajn a atmosférický motor.

Autosalón v New Yorku prinesie počas najbližších dní niekoľko zaujímavých noviniek. Porsche 911 Speedster je automobil, ktorý zaujme iste každého. Automobilka ho predstavila včera. Vyrobili ho na počesť sedemdesiateho výročia automobilky, ktoré Porsche oslávilo minulý rok. Práve vtedy predstavilo aj koncept Speedsteru. Ten sa po niekoľkých mesiacoch stáva skutočnosťou. Vzhľadom na príležitosť uvedenia vozidla automobilka obmedzila počet vyrobených kusov na 1948. Prečo práve toto číslo, nemusíme dlho zisťovať.

Porsche 911 Speedster
Zdroj: Porsche

Z technického hľadiska nepôjde u Porsche o úplnú novinku. Pod kapotou buble rovnaký motor, aký automobilka používa v modeloch 911 GT3 a GT3 RS. Ide o atmosférický štvorlitrový šesťvalec boxer s výkonom až 375 kW, ktorý je schopný vytočiť sa až na 9000 otáčok. Vďaka nemu dokáže auto zrýchliť na 100 km/h za 3,8 sekundy a dosahuje maximálnu rýchlosť 309 km/h. Ide pritom najmä o zážitok z jazdy. Konštruktéri iste nepredpokladajú, že budú majitelia Speedsterov jazdiť v tristokilometrových rýchlostiach so stiahnutou strechou. Ak už hovoríme o zážitku, ponúka Porsche aj "retro" šesťstupňovú manuálnu prevodovku. Vlastne, s inou 911 Speedster ani nekúpite.

Porsche 911 Speedster
Zdroj: Porsche

V jubilejnom modeli sa "oldschoolových" prvkov nachádza viac. Zatiaľ, čo pri iných automobilkách by ste si povedali, že ide o šetrenie na nákladoch, pri Porsche vyznievajú ako tuningové úpravy. A aj nimi sú. Jedným z príkladov je látková strecha. Tá sa sťahuje ručne. Odľahčené dvere neponúkajú dutinu na odkladanie vecí, tie si odložíte iba do sieťky, ktorou vybavené sú.

Porsche 911 Speedster
Zdroj: Porsche

Popri týchto ikonických riešeniach rýchlych vozidiel sa však myslelo aj na moderné technológie. Auto obsahuje mnoho dizajnových prvkov z uhlíkových vlákien. Medzi ne zahŕňame napríklad veko kufra alebo zadné veko. Z odľahčeného polyuretánu sú vyrobené zase nárazníky. Keramické brzdy majú až o 50 percent nižšiu váhu ako bežné. Porsche dokonca tak dbalo na šetrenie hmotnosti, že v základe neponúka ani klimatizáciu. Vďaka tomu stlačilo váhu auta na 1465 kilogramov. Komu by sa však drastické úpravy nepáčili, môže si klimatizáciu doobjednať bez príplatku.

Porsche 911 Speedster
Zdroj: Porsche

Možnosť predobjednávok príde v USA už siedmeho mája. Očakávame, že tento dátum bude platiť celosvetovo. Automobilka cenu auta zatiaľ nezverejnila. Komu by však nestačilo Porsche 911 Speedster, bude si môcť dokúpiť aj špeciálne náramkové hodinky tematicky ladené k tomuto autu.

Tagy

Pokračovať v čítaní