Autosuv.sk

Ostatné

Pokračovateľ Audi R8 bude elektromobil. Tvrdia odhady

Atmosférickému desaťvalcu pravdepodobne nadobro odzvoní. Podľa najnovších dohadov bude pokračovateľ Audi R8 supervýkonný elektromobil. Ponesie úplne iné meno.
Pokračovateľ Audi R8 bude elektromobil. Tvrdia odhady

Atmosférickému desaťvalcu pravdepodobne nadobro odzvoní. Podľa najnovších dohadov bude pokračovateľ Audi R8 supervýkonný elektromobil. Ponesie úplne iné meno.

Jeden z mála superšportov bez turba. Aj v tom bolo Audi R8 s jedinečným 5,2 litrovým desaťvalcom V10 výnimočné. Podľa odborníkov už však nepotrvá dlho a tento športiak vhodný aj na každodenné používanie (aspoň na zahraničných cestách) zmizne z ponuky nemeckej prémiovej značky. Náhradou bude nemenej športové auto, no postavené na úplne inom základe. Bude elektrické. I keď do jeho predaja ostávajú ešte približne 4 roky, už teraz sa hovorí o pravdepodobnom názve. Pokračovateľ slávneho superšportového rodu ponesie meno e-Tron GTR.

Audi R8 V10 Deccenium
Audi R8 V10 Deccenium. Zdroj: Audi

Odkiaľ pochádza meno auta, nie je vôbec záhadou. E-tron značí elektrifikáciu a GTR sú tie tri čarovné písmenká, ktoré označujú veľa rýchlych áut. Gran Turismo Racing. Už názov teda jasne vypovedá, čo môžeme od auta čakať. Informácie, na ktoré sa odvoláva britský magazín Car a americký magazín Motortrend sú zatiaľ neoficiálnymi dohadmi odborníkov. O to vzrušujúcejšie bude počas najbližších štyroch rokov sledovať celý vývoj situácie.

Audi PB18
Audi PB18. Zdroj: Audi

Podľa technických údajov bude nový e-Tron GTR od Audi R8 lepší vo všetkých smeroch. Výkon vzrastie z 386 kW na neuveriteľných 485 kW. Vďaka tomu dosiahne auto zrýchlenie na stovku za niečo tesne nad dve sekundy. Z technického hľadiska bude veľmi podobné s Porsche Taycan. Všetky štyri kolesá budú poháňané dokopy tromi motormi, batéria vydrží na približne 500 kilometrov. Podporovaná by mala byť aj technológia bezdrôtového nabíjania.

Audi e-Tron GT Concept
Audi e-Tron GT Concept. Zdroj: Audi

E-Tron GTR bude jedným z dvoch áut na platforme Taycanu, ktoré automobilka plánuje predstaviť. Tým druhým je luxusný elektrický sedan E-tron GT, ktorého koncept sme videli už v Ženeve na konci februára. Jeho produkcia je naplánovaná na koniec roku 2020. Superrýchly e-Tron GTR svoj plán produkcie ešte nemá. Podľa dohadov by sa však mohlo jednať, ako sme už spomínali, o rok 2023.

Tagy

Pokračovať v čítaní