Autosuv.sk

Ostatné

Nemecko bojuje proti rýchlosti smart jamami

Akokoľvek zvláštne to znie, pojem jama skutočne perfektne opisuje technológiu, ktorú zavádzajú v Nemecku v boji proti neposlušným vodičom. Rýchlu jazdu nepríjemne potrestá.
Nemecko bojuje proti rýchlosti smart jamami

Akokoľvek zvláštne to znie, pojem jama skutočne perfektne opisuje technológiu, ktorú zavádzajú v Nemecku v boji proti neposlušným vodičom. Rýchlu jazdu nepríjemne potrestá.

Jedným z najčastejších dopravných priestupkov je prekračovanie maximálnej povolenej rýchlosti. Povedzme si úprimne, kto z nás s radosťou nevyužíva toleranciu, ktorú naše predpisy ponúkajú. Horšie však je, keď takýto priestupok skončí dopravnou nehodou. Technológií na vychovávanie vodičov je veľa. V minulosti sme už informovali o retardéroch, ktoré sa na základe rýchlosti dokážu vysunúť z cesty. Na Slovensku sa dokonca prednedávnom testovali semafóry, ktoré v prípade prekročenia rýchlosti prinútili vodiča zastaviť. Nemecko zavádza tretiu technológiu, ktorá funguje na veľmi podobnom princípe ako retardéry. V hesenskom meste Hanau vás budú za rýchlu jazdu trestať prepadávacie jamy.

Smart jama alebo smart výtlk... Asi tak by sa dala nazvať technológia, ktorá v prípade odhalenia prekročenia rýchlosti vytvorí vo vozovke výtlk. Radar, ktorý sa nachádza pred plechovou platňou, zmeria rýchlosť. Ak vyhodnotí privysoké hodnoty, platňa sa na jednej strane sklopí a vznikne šesťcentimetrová jama, ktorej sa už neposlušný vodič nevyhne. Trestom za rýchlu jazdu sa tak stane úder do chrbta a trpiaca náprava. Systém sa aktivuje iba pri rýchlostných pirátoch. Záchranné a silové zložky budú vedieť sklopenie plošiny blokovať.

zdroj: Youtube.com

Technológiu Actibump vynašla švédska spoločnosť Edeva. V tejto krajine sa využíva už na päťdesiatich rôznych miestach. Spomaľovače "s prepadliskom" sú dokonca inštalované aj na Öresundskom moste, ktorý spája dánsku Kodaň a švédske Malmö. Ide o najdlhší kombinovaný most v Európe, ktorý naraz využívajú vlaky aj autá. Podľa informácií nemeckého portálu Autobild sa rovnaký systém zaviedol aj v Česku. Nemecko ho spustí do prevádzky zatiaľ iba v tomto jednom meste, kde bude sledovať dodržiavanie rýchlosti v "dvadsiatkovej" zóne.

Tagy

Pokračovať v čítaní