Autosuv.sk

Ostatné

Na dovolenku cez Rakúsko? V okolí Innsbrucku čakajte komplikácie

Rakúske úrady začali uzatvárať niektoré zjazdy z diaľnic. Situácia je vraj kritická a špekulanti obchádzajúci kolóny do Nemecka neudržateľní.
Na dovolenku cez Rakúsko? V okolí Innsbrucku čakajte komplikácie

Rakúske úrady začali uzatvárať niektoré zjazdy z diaľnic. Situácia je vraj kritická a špekulanti obchádzajúci kolóny do Nemecka neudržateľní.

Bezpečnosť a životné prostredie je v Rakúsku veľmi horúcou témou. V minulosti sme informovali o význame skratky IG-L, ktorú v Tirolsku môžete vídať veľmi často. Ak ju prehliadnete, hrozia vám tisícové pokuty. Najnovšie prišli lokálne úrady s novým opatrením, ktorým plánujú znižovať znečistenie doliny a zároveň zvýšiť bezpečnosť na cestách. Pre nás to však bude znamenať pravdepodobne iba viac čakania a nervov za volantom.

Čakanie v kolónach na chorvátskych diaľniciach... Ak sa náhodou nezvyknete voziť na dovolenky súkromným tryskáčom, iste ste túto nepríjemnú procedúru museli podstúpiť aspoň raz v živote. Vďaka novým opatreniam sa možno v Tirolsku dočkáme rovnakej situácie. Nákladné vozidlá, smrad, kolóny a hluk z vozidiel, ktoré sa snažia dostať cez Nemecké hranice, aby si skrátili cestou po diaľnici svoju trasu na dovolenku alebo domov, jednoducho už podľa úradov prekročili všetky hranice.

Tento víkend zablokovalo Tirolsko niektoré okresné cesty pre tranzitnú dopravu. Každý, kto sa chcel vďaka pokynom z navigácie vyhnúť dlhému čakaniu na rakúsko-nemeckých hraniciach, mal jednoducho smolu. Zápchy sa jednoducho obchádzať nebudú. Tirolský hovorca Florian Kurzthaler sa dokonca na margo situácie vyjadril, že je tak kritická, že niekedy v kolónach uviaznu aj záchranné zložky.

Sobota a nedeľa boli prvé testovacie dni nového opatrenia, v rámci ktorých zablokovali úrady niektoré zjazdy z diaľnice v okolí Inssbrucku. Znamená to, že Slováci cestujúci domov hornou trasou napríklad zo Švajčiarska alebo Talianska mohli mať výrazné problémy. Ide však iba o prvú testovaciu fázu. Či ostane iba pri odľahčení hlavného mesta Tirolska alebo sa zákaz rozšíri na nepretržitú platnosť a viac miest po diaľnici A12, ktorá sa tiahne po celom Inntale (údolie okolo rieky Inn), zatiaľ nevieme. Dá sa však s povedať, že toto leto sa pravdepodobne prúd áut cestujúcich za dovolenkou do typických európskych destinácií zmení.

zdroj: heise.de

Tagy

Pokračovať v čítaní