Autosuv.sk

Ostatné

Na diesel padá vlna kritiky: V Mníchove plánujú zakázať vstup naftovým autám

Mesto, v ktorom už od roku 1922 sídli jedna z najznámejších nemeckých automobiliek, sa rozhodlo sprísniť pravidlá pre vstup vozidiel do mesta. Účelom je zníženie emisií v meste, ktoré vraj prekračujú mieru bezpečnosti. Dotknuté by mali byť predovšetkým vozidlá jazdiace na naft
Na diesel padá vlna kritiky: V Mníchove plánujú zakázať vstup naftovým autám

Mesto, v ktorom už od roku 1922 sídli jedna z najznámejších nemeckých automobiliek, sa rozhodlo sprísniť pravidlá pre vstup vozidiel do mesta. Účelom je zníženie emisií v meste, ktoré vraj prekračujú mieru bezpečnosti. Dotknuté by mali byť predovšetkým vozidlá jazdiace na naftu. Mesto sa pohráva aj s možnosťou, že by mali zakázaný vstup do bavorskej metropoly úplne.

Domáce mesto svetoznámej automobilky BMW pristúpuje k tomuto kroku po vyhodnotení situácie v uliciach. Podľa denníka Süddeutsche Zeitung, je situácia na mnohých uliciach mesta kritická. Namerané emisie prekračujú limity povolené Európskou úniou. 

"Cieľom je predstaviť taký balík opatrení, ktorým sa súčasne výrazne znížia hodnoty oxidov dusíka a zároveň zaistí služobná, zásobovacia a individuálna doprava," povedal hovorca šéfa štátnej kancelárie, Rainer Riedl. Primátor mesta, Dieter Reiter, navrhuje to najradikálnejšie riešenie. Obmedziť naftové motory na území mesta úplne.

Ministerský predseda, Horst Seehofer, otvorene bojuje proti tomuto návrhu. Podľa niektorých členov mestskej rady nie je takéto opatrenie možné presadiť. Na to, aby bolo možné vyčleniť naftové autá úplne, by bolo potrebné presadiť celoplošný zákon platiaci na území celého Nemecka.

Opatrenie a jeho miera striktnosti je momentálne predmetom rokovaní. Ak by mal zákaz dieselu platiť úplne, dotklo by sa to približne 295 000 automobilov registrovaných v meste, ale aj každého, kto by do mesta chcel vojsť. Takéto opatrenia sú nebezpečné predovšetkým pre ľudí, ktorí sa živia dopravou. Najviac utrpia taxikári a dopravcovia. Ak by aj obmedzenia trošku uvoľnili, je nepravdepodobné, že by ste sa do mesta dostali s naftovým autom starším ako tri roky. Práve vtedy bola uvedená norma Euro 6, ktorá by mohla byť práve tou voľnejšou alternatívou k úplnému zákazu.

Tagy

Pokračovať v čítaní