Autosuv.sk

Ostatné

Mercedes triedy S dostane autonómne riadenie tretieho stupňa

Nová Trieda S bude schopná jazdiť bez zásahov vodiča. Bude to v poradí druhé sériové auto na svete s touto funkciou.
Mercedes triedy S dostane autonómne riadenie tretieho stupňa

Nová Trieda S bude schopná jazdiť bez zásahov vodiča. Bude to v poradí druhé sériové auto na svete s touto funkciou.

Autosalón v Paríži bol plný technických výdobitkov a fascinujúcich nových modelov. Mercedes-Benz však ohlásil plány, ktoré sú ešte stále v automobilizme skôr raritou. Vo svojej najnovšej Triede S plánuje podľa Olu Kaellenia, riaditeľa výskumu, v roku 2020 plánuje ponúkať tretiu úroveň autonómnej jazdy. Systém bude schopný odšoférovať vo väčšine podmienok bez zásahov vodiča. Trieda S bude druhým modelom na svete, ktorý ponúka túto funkciu v rámci sériových vozidiel.

Mysleli ste, že Tesla je prvým autom s touto funkciou? Chyba. Akokoľvek spopularizovaný je systém Autopilot od amerického priekopníka v elektromobilite, stále ostáva na druhej úrovni autonómnosti. V tretej úrovni už totiž vodič nie je povinný sledovať situáciu na ceste celý čas. Autá by už mali vedieť zakročiť v každom jednom prípade vrátane tých núdzových. Vodič v kabíne bude potrebný stále, no už sa od neho nevyžaduje plná sústredenosť. Auto ho samo upozorní, kedy potrebuje pomôcť.

Zatiaľ, čo sa Tesla v prípade svojich nehôd systému Autopilot neustále odvoláva na fakt, že ide iba o asistenta, pre automobilky so schválenou treťou úrovňou už výhovorky platiť nebudú. 

A ktoré auto je teda prvé? Prvý legálny sériový autonómny systém tretej úrovne je súčasťou Audi A8 2019. Ďalšie auto s touto funkcionalitou by malo byť iNEXT od BMW naplánované na rok 2021.

Nemecké automobilky sú jednými z popredných vývojárov v rámci inovácie, no zhoda v pôvode tretej úrovne nie je náhodná. Podľa portálu Automotive News je Nemecko jedinou krajinou, kde zákony dovoľujú prenechať celé riadenie palubnému počitaču. Je to celkom paradox vzhľadom na USA, v ktorej sa koná väčšina testovacích jázd autonómnych systémov. Práve tu ešte už existujúce Audi A8 nedostalo schválenie pre aktiváciu systému autonómnej jazdy.

Tagy

Pokračovať v čítaní