Autosuv.sk

Ostatné

Lexus predstaví plne autonómne auto možno už budúci rok

Autonómne vozidlo japonskej značky by mohlo debutovať pri príležitosti olympijských hier v Tokiu už v roku 2020.
Lexus predstaví plne autonómne auto možno už budúci rok

Autonómne vozidlo japonskej značky by mohlo debutovať pri príležitosti olympijských hier v Tokiu už v roku 2020.

Na začiatku roka predstavila Toyota na veľtrhu spotrebnej elektroniky v Las Vegas autonómne vozidlo, ktoré bolo postavené na základe Lexusu LS 500h. Značka Lexus je prepychovejšou divíziou koncernu, ktorá má v pláne zaujať predovšetkým náročnejších spotrebiteľov. Experimentálne vozidlo TRI-P4 je vyvinuté výskumným inštitútom značky a na rozdiel od bežného modelu LS 500h doplnené o lidarové senzory, radary, kamery po stranách a výkonnejšiu výpočtovú techniku. Ide v podstate o superpočítač na kolesách.

TRI P4
Zdroj: Toyota

Konceptov s autonómnou jazdou sme videli už dosť. Nový autonómny Lexus však pridal aj očakávaný dátum predstavenia. Práve v tomto období vstupuje TRI-P4 do testov v reálnych podmienkach. Jeho debut by sme mohli zažiť priamo na Olympijských hrách v Tokiu už budúci rok. Pôvodne sa Toyota nechala ešte v roku 2017 počuť, že ako hlavný sponzor zapáli olympijský oheň pomocou lietajúceho auta, no i v prípade plne autonómneho Lexusu by sme sa mali na čo tešiť.

TRI P4
Zdroj: Toyota

"Vývoj nášho systému Chaffeur sa zameriava na úplnú autonómnosť, pri ktorej sa s človekom pri riadení už nepočíta. Buď úplne v každom prostredí alebo na niektorých typoch ciest," povedal Ryan Eustice, viceprezident divízie autonómneho riadenia v TRI (Toyota Research Insitute).

Miernym sklamaním je, že podľa dostupných informácií bude plne autonómny systém jazdy funkčný zozačiatku iba na diaľniciach a autostrádach. Tam však nebude nutné obsluhovať auto pravdepodobne úplne vôbec.

zdroj: Youtube.com

Tagy

Pokračovať v čítaní