Autosuv.sk

Ostatné

Križovatka budúcnosti vám ukáže chodca aj keď ho nevidíte

Spoločnosť Continental predviedla križovatku budúcnosti, ktorá vám poskytne kompletný prehľad o situácií. Umožní vám tak vidieť aj za roh. Technológia je až smiešne jednoduchá.
Križovatka budúcnosti vám ukáže chodca aj keď ho nevidíte

Spoločnosť Continental predviedla križovatku budúcnosti, ktorá vám poskytne kompletný prehľad o situácií. Umožní vám tak vidieť aj za roh. Technológia je až smiešne jednoduchá.

Continental v týchto dňoch pozval približne 150 novinárov z celého sveta na prezentáciu technológií budúcnosti. My sme nemohli chýbať. Jednou z najzaujímavejších technológií je práve križovatka budúcnosti. Najfascinujúcejšie je to, že na jej realizáciu stačí iba šikovný počítač a zopár senzorov. V priebehu niekoľkých dní by tak bolo možné premeniť na moderné aj križovatky, ktoré si hlavné mesto takmer bezo zmeny pamätá ešte zo sedemdesiatych rokov.

Predstavte si situáciu, kedy idete cez križovatku v ľavom pruhu a míňate kamión, ktorý je pomalý. Ten vám spôsobuje zákryt, spoza ktorého vybehne chodec idúci na červenú. Vy vtedy musíte dupnúť na brzdu a i keď ide o chodcovu vinu, ďakujete bohu, že ste ho nezrazili. Veľmi jednoduché na predstavenie, mnohí z nás si už podobným prešli. Extrémne riziková situácia by však vôbec nemusela vzniknúť, ak by ste chodca videli. Presne tu nastupuje technológia od Continentalu.

Predstavte si, že na stĺpy v okolí križovatky namontujete radary. Iba toľko málo stačí, aby vodiči dostali vždy aktuálne informácie o situácií na križovatke. Spoločnosť zoberie už existujúce stĺpy a umiestni senzory tak, aby dokázali mapovať situáciu na celej križovatke. Sú schopné rozoznávať autá aj chodcov a v prípade potreby vám pošlú varovný signál priamo do vášho auta. Ak auto nebude vybavené prijímačom, môže sa varovanie zobraziť napríklad na tabuli nad križovatkou.

Continental inteligentná križovatka
Continental na obrázku modeluje inú situáciu, kedy vzniká zákryt a ohrozenie života chodca. Zdroj: Continental

Na testovacom mieste v kalifornskom mestečku Walnut Creek umiestnil Continental takéto senzory. Pomocou môžu byť nielen pri neprehľadných situáciách, ale aj pri zabezpečovaní plynulosti cestnej premávky a územnom plánovaní. "Informácie z inteligentej križovatky sú oveľa cennejšie, ako sa môže zdať. Predstavte si, že je na semafore červená a vy sa blížite ako jediné auto do križovatky. Vďaka radarom vám vie semafor nastaviť zelenú a neprinúti vás zastaviť. To je ekologický aspekt. Okrem toho sme schopní vďaka záznamom určiť vyťaženosť jednotlivých ciest a pomôcť cennými informáciami pri návrhu novej infraštruktúry," dodáva expert spoločnosti Continental.

Zatiaľ ide iba o testovanie novej technológie. Okrem Walnut Creek plánuje spoločnosť v najbližšej dobe spustenie ďalších troch testovacích stredísk vo väčších mestách a na iných kontinentoch. Či technológia príde aj na Slovensko, zatiaľ nevieme.

Tagy

Pokračovať v čítaní