Autosuv.sk

Ostatné

Japonsko a plne autonómne vozidlá: Na splnenie sľubu má dva roky

Japonsko ako technologickú veľmoc poznáme všetci. Megalománsky prístup k Olympijským hrám prinesie nielen lietajúce auto, ale aj plnú autonómiu jazdy.
Japonsko a plne autonómne vozidlá: Na splnenie sľubu má dva roky

Japonsko ako technologickú veľmoc poznáme všetci. Megalománsky prístup k Olympijským hrám prinesie nielen lietajúce auto, ale aj plnú autonómiu jazdy.

Olympijské hry sú vždy veľkolepým festivalom luxusu, okázalého sprievodného programu a súperenia, ktorá krajina dokáže vykúzliť čo najnezabudnuteľnejší zážitok. Iste, ide aj o šport. Niekedy to však pripadá, že skutočne len okrajovo.

Japonsko ako technologická veľmoc a invovátor v oblasti automobilov usporiada najbližšie hry práve na svojej pôde, v Tokiu. Rok 2020 prinesie okrem skvelého športového zážitku aj nové technológie, ktoré doteraz vo veľkom nepredviedol takmer nik. Pred viac ako rokom sme informovali o plánoch Japoncov zapáliť olympijský oheň pomocou lietajúceho auta. V krajine, kde sú populárne výstredné reality shows, to nikomu nepríde ako premrštený nápad. Práve naopak, celý svet s napätím čaká, či sa im prísľub podarí splniť.

Podľa portálu The Outline odkazujúceho sa na správu agentúry Reuters však čaká automobilový svet v rámci Olympijských hier v Tokiu ďalší svetový míľnik. Do roku 2020 by v hlavnom meste mala fungovať sieť verejnej dopravy operovaná čisto pomocou autonómnych vozidiel.

Podľa japonského premiéra Shinza Abe plánuje tamojšia SoftBank Group preinvestovať takmer dve miliardy eur na ukončenie vývoja autonómneho systému Cruise, ktorý pred dvomi rokmi odkúpili od General Motors. Testy vozidiel momentálne prebiehajú v USA, no podľa ministrovych slov by do konca roka mali prebehnúť aj na území Japonska.

Zatiaľ nie je jasné, akým spôsobom bude tento autonómny systém fungovať. Jednou možnosťou je vytvoriť sieť ciest určenú len pre tieto dopravné prostriedky. Podobne ako pri automatizovanom metre by sa tak vylúčil z obehu bežný vodič, čím by sa zautomatizoval kompletne celý proces. Náročnejšou možnosťou je zaradiť autonómne jazdiace vozidlá priamo do cestnej premávky a vyladiť všetky hrozby pochybenia. Tiež ostáva neznámou, či bude nová doprava využiteľná výlučne pre športovcov, divákov alebo verejnosť. Japonci majú v každom prípade pred sebou ešte dlhú cestu.

Tagy

Pokračovať v čítaní