Autosuv.sk

Ostatné

Euro NCAP spustil službu, ktorá hodnotí ekologickosť vozidiel

Spoločnosť, ktorá v Európe stojí za väčšinou crash testov, už poznáte. Po novom už nebude merať iba bezpečnosť vozidiel pri náraze. Green NCAP vám odporučí, ktoré z áut na trhu je najekologickejšie.
Euro NCAP spustil službu, ktorá hodnotí ekologickosť vozidiel

Spoločnosť, ktorá v Európe stojí za väčšinou crash testov, už poznáte. Po novom už nebude merať iba bezpečnosť vozidiel pri náraze. Green NCAP vám odporučí, ktoré z áut na trhu je najekologickejšie.

Pre veľké množstvo vodičov je práve bezpečnosť rozhodujúcim faktorom pri výbere nového auta. Sú to oni, kto vo veľkom zisťuje informácie o vozidlách práve z rôznych crash testov. Názov organizácie Euro NCAP však nie je známy len im, ale azda každému vodičovi, ktorý skutočne vlastní auto. S príchodom nových ekologických vozidiel sa okrem bezpečnosti dostávajú do popredia aj pojmy ako spotreba, efektivita a životné prostredie.

Ako riešenie dopytu po jednotnom meraní ekologickosti vozidiel predstavila organizácia novú suborganizáciu s názvom Green NCAP. Práve tá vykonáva jednotné testy priateľskosti k životnému prostrediu a zoraďuje autá v škále od "najzelenšieho" po najmenej ekologické.

Práve vďaka tejto službe sa konečne dozvieme, aká je skutočná priemerná spotreba a emisie vozidiel bez toho, aby sme boli nútení prehľadávať mnohé internetové stránky. Jedna vec je totiž spĺňanie zákonnej regulácie ohľadom emisií a druhá vec je pridaná hodnota, ktorú môžu automobilky ponúknuť nad rámec zákona. Presne k neustálemu zlepšovaniu by mala napomáhať aj organizácia Green NCAP.

"Dlhé roky bol podstatný rozdiel medzi spôsobom, akým sa autá správajú pri legislatívnych testoch a spôsobom, akým sa správajú na ceste. Zákazníci často nedosiahnu spotrebu, ktorá im bola sľubovaná, a budú si musieť za rozdiel jednoducho zaplatiť. Momentálne sa legislatíva stále sprísňuje, no spotrebiteľské testovanie môže dopĺňať zákony a ísť ešte o krok ďalej. Môže skutočne vyvinúť tlak na výrobcov, aby sa snažili poraziť konkurenciu cestou inovácie efektivity využitia energií a redukcie emisií. Sme si istí, že ich odpoveď na výzvu bude prospešná pre zákazníkov, ale aj životné prostredie," povedal predseda organizácie Euro NCAP, Pierre Castaing.

Na stránke greenncap.com si už dnes môžete pozrieť podrobné testy dvanástich áut piatich svetových značiek, ktoré patria medzi najobľúbenejšie vo svojich kategóriách. Treba pripomenúť, že aj vozidlá, ktoré získali 0 hviezdičiek, stále spĺňajú zákonné štandardy aktuálnej emisnej normy Euro 6b. V priebehu roka pribudnú ďalšie testy ďalších značiek, i modelov.

zdroj: Youtube.com

Tagy

Pokračovať v čítaní