Autosuv.sk

Ostatné

Elektronická diaľničná známka Maďarsko: Toto o nej musíte vedieť

V Maďarsku funguje elektronická diaľničná známka viac ako 10 rokov. Napriek tomu sa odlišuje od mnohých ostatných. Prečítajte si všetky dôležité informácie.
Elektronická diaľničná známka Maďarsko: Toto o nej musíte vedieť

V Maďarsku funguje elektronická diaľničná známka viac ako 10 rokov. Napriek tomu sa odlišuje od mnohých ostatných. Prečítajte si všetky dôležité informácie.

Úhrada poplatkov za používanie diaľnic z roku 2018 pred niekoľkými dňami definitívne vypršala a je najvyšší čas si zakúpiť novú známku. Diaľnice u našich južných susedov fungujú na niektorých úsekoch už od roku 1964. Vzhľadom na rozľahlosť krajiny sa tamojšie úrady rozhodli okrem celonárodnej diaľničnej známky ponúkať aj ďalšie možnosti. To platí nielen o delení na základe rozhlohy, ale aj o početných kategóriách vozidiel. So zavedením elektronickej diaľničnej známky v roku 2008 stúplo riziko, že vodiči pri úhrade cez internet spravia chybu, ktorá skončí neplatnosťou známky a následnou pokutou. Našťastie, celkovo sa systém veľmi podobá na ten, ktorý používame pri diaľničnej známke na Slovensku. Na tieto rozdiely si však musíte dať pozor.

Kategória vozidla

Prvým dôležitým prvkom je správna voľba kategórie vozidla. Väčšina štátov rozoznáva vozidlá na základe váhy. Stretávame sa preto s kategóriami pre motorky, autá do 3,5 tony a nákladné autá, ktoré sú väčšinou účtované cez mýtne systémy. V Maďarsku je však voľba správnej diaľničnej známky o niečo komplikovanejšia. Rozlišujeme tu dokopy 5 kategórií vozidiel s povinnosťou úhrady diaľničnej známky a kamióny, ktoré sú tiež riešené pomocou mýta. Keď si pozriete správne tabuľku, zistíte, že motocykle sa nachádzajú až vo dvoch kategóriách. Šialené však? Jediný vysvetliteľný dôvod je, že kategória D1M neponúka všetky druhy známok.

D1Motocykle, Automobily pre maximálne 7 pasažierov a súčasne s váhou nepresahujúcou 3,5 tony, ich prívesy
D2Automobily pre viac ako 7 pasažierov, nákladné vozidlá, karavany, každé s váhou nepresahujúcou 3,5 tony
B2Autobusy
D1MMotocykle
UPrívesy pre autobusy

Región

A tu prichádza ďalšia komplikácia. S cieľom cenovo sprístupniť prepravu občanom Maďarska úrady skomplikovali výber známky asi všetkým. Okrem typických celoplošných diaľničných známok totiž máte možnosť kúpy regionálnej verzie. Tá platí v jednom zo šestnástich regiónov krajiny podľa vašej voľby. Úspora vyplýva z toho, že známka na jeden región je približne štyri až desaťkrát lacnejšia ako ročná. Ak si teda kúpite známku iba na niektoré regióny, ktoré skutočne potrebujete, vyjde vás podstatne lacnejšie ako celoplošná známka. Regionálne verzie sa predávajú iba v platnosti jedného roka.

Vrátenie známky

Nemôžeme byť úplne prekvapení, že diaľničnú známku po jej zakúpení nie je možné stornovať ani vrátiť. Existuje totiž množstvo špekulantov, ktorí by si ju zakúpili, využili diaľnicu a v rámci reklamačnej doby ju bez udania dôvodu vrátili. S trochou námahy by tak bolo možné jazdiť zadarmo. Rakúske úrady svoju elektronickú známku proti zneužitiu opatrili oneskoreným dátumom platnosti (viac o eznámke v Rakúsku), v Maďarsku ju vrátiť nemôžete. V prípade, že ste pri vypĺňaní formulára urobili preklep, môžete však zavolať na zákaznícku linku a nechať si údaje poopraviť. Systém elektronickej diaľničnej známky Maďarska nájdete TU.

Ceny

Posledný a najväčší rozdiel je pravdepodobne v cene. Minimálne tak by to povedali všetci vodiči porovnávači. Je fakt, že diaľničná známka v Maďarsku je podstatne drahšia ako tá slovenská. Aj preto sa oplatí poznať alternatívy ako napríklad regionálne varianty a rôzne dĺžky platnosti. Ceny uvádzame priamo v eurách, pochádzajú z oficiálnej stránky maďarských diaľnic.

Kategória10 DníMesiacRok RegiónRok celoplošná
D113,26 EUR18,11 EUR18,94 EUR162,80 EUR
D226,52 EUR36,21 EUR37,88 EUR162,80 EUR
B258,71 EUR83,24 EUR75,76 EUR757,48 EUR
D1M5,57 EUR9,47 EURViď D1Viď D1
U13,26 EUR18,11 EUR18,94 EUR162,80 EUR

Tagy

Pokračovať v čítaní