Autosuv.sk

Ostatné

Elektrická Vespa je za dverami. Príde už v októbri

Vespa Elettrica je prvým elektrickým skútrom, ktorý spoločnosť vyrobila. Je vybavená asistenčnými systémami a skvelým dojazdom.
Elektrická Vespa je za dverami. Príde už v októbri

Vespa Elettrica je prvým elektrickým skútrom, ktorý spoločnosť vyrobila. Je vybavená asistenčnými systémami a skvelým dojazdom.

Asi najikonickejší výrobca skútrov na svete prichádza s prevratným novým modelom, ktorý bude poháňaný čisto elektrickou energiou. Vespa Elettrica bude podľa výrobcu dôležitým míľnikom v rozvoji elektromobility. Je pravda, že elektrický skúter nie je úplnou novinkou, no spoločnosť Vespa sa rozhodla vyčkať, kým bude môcť predstaviť bezchybný kus. A to sa jej aj podarilo. Teda, aspoň podľa špecifikácií.

Výrobcovia skútrov si doteraz nad náročnými technológiami hlavu príliš lámať nemuseli. Prvky komfortu na vozidle, na ktorom sa denne prejde tak 20 kilometrov, nie sú až tak potrebné. Motor, brzdy a ABS teda bolo jediné, na čom si skutočne museli nechať záležať. A ešte dizajn. Príjemne nás prekvapilo, že Vespa Elettrica bude po novom ponúkať  toto všetko a o niečo viac.
 

Nový elektroskúter bude ponúkať dojazd 100 kilometrov na jedno nabitie a výkon o niečo vyšší ako pri bežných malých motorkách. Jedno nabitie trvá 4 hodiny a batéria vydrží až 1000 cyklov. Podľa výpočtov Vespy bude trvať až 10 rokov, kým sa citeľne zníži jej kapacita. Aj to jej ešte bude ostávať 80 percent.

Motoricky teda vybavil taliansky výrobca svoj prvý elektroskúter veľmi decentne. Nová Vespa však bude ponúkať aj niekoľko vychytávok, ktoré využívajú umelú inteligenciu. Už v tomto modeli nájdeme sledovanie chodcov a áut. Okrem neho aj akýsi zabudovaný Waze, ktorý bude odporúčať alternatívne trasy v prípade zlej dopravnej situácie. Uvidíme, či tieto systémy nájdu na skútroch svoje využitie. Na dvoch kolesách sa predsa dá dostať cez väčšinu stojatej premávky bez problémov. No a sledovanie chodcov? Uvidíme, ako budú systémy zasahovať. V každom prípade v preplnených uliciach Talianskych by tiež mohli spôsobovať skôr chaos.

V blízkej budúcnosti ale plánuje spoločnosť zájsť v oblasti umelej inteligencie ešte ďalej. Skútre budú vedieť rozpoznať svojho majiteľa bez kľúča, budú schopné sa personalizovať a na základe správania sa za riadidlami vyhodnocovať a ponúkať presnejšie informácie. Na pretavenie do reality si ale budeme ešte musieť počkať.

Čo sa týka bližšej budúcnosti, aj tam má Vespa svoje veľké plány. Onedlho plánuje predstaviť aj hybridný model Elettrica X, ktorý bude mať dojazd až 200 kilometrov. Z toho bude však len 50 čisto elektrických. O zvyšné sa postará benzínový generátor, ktorý bude počas jazdy batérie dobíjať.

Elektrickú Vespu začnú v Taliansku vyrábať už v septembri. Od októbra bude možné si ju rezervovať a zakúpiť. Predajná cena zatiaľ nie je známa, no sám výrobca hovorí, že sa máme pripraviť na high-end aj z tohto hľadiska.

Tagy

Pokračovať v čítaní