Autosuv.sk

Ostatné

Dohady o konci Smartu vyvrátené. Do hry vstupuje významný investor

Po polroku dohadov o budúcnosti stratovej, no ikonickej automobilky, vyplávala na povrch informácia priamo zo skupiny Daimler. Smart ostáva, pribudne nový majiteľ.
Dohady o konci Smartu vyvrátené. Do hry vstupuje významný investor

Po polroku dohadov o budúcnosti stratovej, no ikonickej automobilky, vyplávala na povrch informácia priamo zo skupiny Daimler. Smart ostáva, pribudne nový majiteľ.

Informácia, ktorá prišla ako na zavolanie. Iba včera sme informovali o rozsiahlych problémoch nemeckej značky, ktoré sa už viac ako pol roka nedarí vyriešiť ani novej generálnej riaditeľke. Zdroje blízke vedeniu koncernu Daimler informovali, že na stole sa nachádza aj možnosť absolútneho zániku značky, a teda zrušenia výroby ultramalých mestských vozidiel. Tlačová správa z dnešného dňa prišla s úplne iným riešením. Daimler prenechá polovicu podniku zahraničnému investorovi a vstúpi s ním v rámci automobilky Smart do rovnocenného partnerstva.

Skutočnosť je taká, že Smart svojou charakteristikou spĺňa všetky podmienky na to, aby sa stal ideálnym elektromobilom. Je malý, ľahký, určený do mesta, a teda na relatívne krátke trasy. So Smartom na diaľnicu bežne nepôjdete a ani okresné cesty nebudú jeho domovom. Ak si položíme otázku, kde je najvyspelejšia infraštruktúra celkovo, odpoveďou budú mestá. Neexistuje dôvod, prečo by tomu malo byť inak v prípade nabíjacích staníc. Aj to je významný faktor, ktorý opodstatnenosť budúcnosti Smartu ako elektromobilu iba podčiarkuje.

Práve táto vízia dokonale zapadá do stratégie spoločnosti Geely Holding, jednej z popredných spoločností v oblasti elektromobility. Spoločnosť sídli v Hongkongu a zameriava sa predovšetkým na ázijský trh. Smart so svojim európskym dizajnom a celosvetovo zvučným menom dokáže spoločnosti otvoriť dvere doslova do sveta.

Nebýva zvykom, že takáto dôležitá informácia vypláva na povrch tak neskoro. Oficiálna informácia sa dostala na verejnosť v momente, kedy Daimler a Geely už vedia aj rok výroby prvého spoločného auta. Prvý elektrický Smart zrodený z ich spolupráce príde do sveta už v roku 2022. Dovtedy bude potrebné preniesť výrobu z Európy do novovybudovaného závodu v Číne.

„Viac ako 2,2 milióna zákazníkov považuje smart za priekopníka v oblasti mestskej mobility. Vďaka jeho úspešnému príbehu sa tešíme na ďalšie rozvíjanie značky v spolupráci s Geely Holding, silným partnerom v segmente elektromobilov,” povedal Dieter Zestche, predseda predstavenstva Daimler AG.

„Plne rešpektujeme hodnotu značky smart. Táto značka má jedinečnú atraktivitu a silnú komerčnú hodnotu," vyjadril sa Li Shufu, predseda Geely Holding. Práve preto si spoločnosti podelili dizajn a vývoj tak, že vizuál ostane európsky a technológie budú pochádzať z Ázie. Nový podnik s vlastníctvom 50:50 spoločnosti založia do konca tohto roku.

Tagy

Pokračovať v čítaní