Autosuv.sk

Ostatné

Autonómny skúter je už na dosah. Budúci rok sa začína s testami

Nemecká pošta sa rozhodla v spolupráci s americkou nVidiou začať testovať nové poštové štvorkolesové skútre. "Streetscooters" uľahčia prácu poštárom a zefektívnia doručovanie.
Autonómny skúter je už na dosah. Budúci rok sa začína s testami

Nemecká pošta sa rozhodla v spolupráci s americkou nVidiou začať testovať nové poštové štvorkolesové skútre. "Streetscooters" uľahčia prácu poštárom a zefektívnia doručovanie.

Začiatkom roku 2018 začne nemecká pošta, člen skupiny DHL, testovať doručovacie vozy jazdiace autonómne. Technológia vyvinutá spoločnosťou nVidia sa stane súčasťou modelov malých doručovacích automobilov na báze skútrov. Streetscootre sú podobné talianskym mopedom s veľkým odkladacím priestorom, ktorý často slúži na predaj kávy.

Podľa aktuálnych plánov nemá spoločnosť v úmysle úplne nahradiť doručovateľov. Autonómna jazda si nájde uplatnenie predovšetkým v zefektívnení práce. S novým systémom bude vozidlo napríklad nasledovať zamestnanca pošty po ulici, pokým on bude kráčať vedľa neho po chodníku. Ten tak nebude musieť odovzdať list, sadnúť do auta, prejsť päť metrov a opäť zastaviť. Celý presun zvládne auto samo.

"Skútre budú schopné autonómnej jazdy, budú schopné nasledovať doručovateľa tak, aby nemusel pri každých dverách nastupovať a vystupovať z auta a prejsť len zopár metrov." - Danny Shapiro (nVidia)

Podľa slov manažéra nVidie zodpovedného za vývoj systému sa nevylučuje v budúcnosti ani použitie plne automatizovaných a autonómnych vozov. V praxi by to mohlo vyzerať tak, že k vám príde takýto skúter a pošle vám SMS o tom, že vás pred domom čaká zásielka. Vy potom jednoducho pomocou kódu z SMS zásielku preberiete. Niečo ako mobilné poštové úložiská.

Momentálne má nemecká pošta 3400 skútrov a veľké plány na zväčšovanie svojej flotily do budúcna. V partnerstve s nVidia a automobilovou spoločnosťou ZF rozmýšľajú o samostatne jazdiacich nákladných automobiloch na dlhé trasy a plány pokračujú ešte ďalej. Vzhľadom na to, že momentálne úplne autonómnu jazdu európske predpisy nedovoľujú, tieto plány sú ešte hudbou budúcnosti. No technológie, ktoré by nám to umožnili, už stoja za dverami.

10. októbra na koferencií GTC v Mníchove predstavila spoločnosť nVidia nový typ automobilového počítača, ktorý zvládne až 320 biliónov operácií za sekundu. Je to desaťkrát viac ako jeho predchodca. Mal by byť schopný plne nahradiť obrovské počítače, ktoré sa používajú v autách dnes a dokáže sa plne postarať o výpočty spojené s autonómnou jazdou. Spoločnosť nVidia sa tak dostáva na čelo informatizovaného automobilového priemyslu a spolupracuje s mnohými výrobcami automobilov. Medzi nimi aj Audi.

zdroj: heise.de

Tagy

Pokračovať v čítaní