Autosuv.sk

Ostatné

Autom z festivalu? Polícia sprísni kontroly zostatkového alkoholu

Chystáte sa domov z festivalu na vlastnom aute? Nešoférujte skôr, ako budete triezvi. Polícia si na festivalových návštevníkov posvieti aj tento rok.
Autom z festivalu? Polícia sprísni kontroly zostatkového alkoholu

Chystáte sa domov z festivalu na vlastnom aute? Nešoférujte skôr, ako budete triezvi. Polícia si na festivalových návštevníkov posvieti aj tento rok.

#kedpijemautozostanedoma. Tento hashtag začala Polícia Slovenskej republiky používať počas letných mesiacov opäť. Iba pred niekoľkými minútami na svojom Facebooku ubezpečila fanúšikov, že sa môžu opäť prichystať na preventívne aktivity zamerané na alkohol za volantom. Podľa informácií zo štatistík nehodovosti sú totiž návštevníci festivalov práve rizikovou skupinou vodičov. Inými slovami, mladí ľudia do 24 rokov spôsobia každú piatu dopravnú nehodu na Slovensku.

zdroj: Facebook.com

Pokiaľ pijete alkohol večer pred jazdou, radšej si vždy vypočítajte, či ešte máte nejaký zostatok v krvi. Existuje množstvo stránok, do ktorých pár klikmi zadáte údaje o sebe a množstvo alkoholu. Informácie z nich sú však iba približné, nakoľko využívajú iba jednoduchý matematický vzorec. Nezohľadňujú vaše genetické predispozície a ani presne neodmerajú mieru vašej "vytrénovanosti."

pivo infografika
Zdroj: BECEP

Infografika ukazuje priemerný čas, za ktorý z vášho tela zmizne poctivý polliter dvanástky. Alebo dva či tri. Všimnite si, aký veľký rozdiel je medzi mužským a ženským organizmom. Preto v prípade, ak sa potrebujete baviť aj s alkoholom, určite si zakúpte váš vlastný alkohol tester. Za relatívne dostupnú cenu sa už dajú zohnať veľmi presné analyzátory dychu, ktoré vám často môžu zachrániť "vodičák". Preto by ste, v prípade, že sa preň rozhodnete, nemali pri výbere šetriť.

Minulý mesiac vyhodnotila polícia ako najhorší mesiac v roku, čo sa týka nehôd. Na čierny týždeň, kedy počas siedmych dní na cestách prišlo o život 14 ľudí, si ešte stále pamätáme. Za celých 30 dní umrelo na cestách dokopy 26 ľudí a ďalších 92 sa ťažko zranilo. Alkohol u vinníka nehody bol zistený v 160 prípadoch. Šialená je aj štatistika z Banskobystrického kraja. V noci zo soboty na nedeľu prichytili policajti až siedmych opilcov za volantom iba v tomto kraji.

zdroj: Facebook.com

O účinkoch alkoholu veľa hovoriť nemusíme. Mnohí z nás si ho už vyskúšali. A čo je horšie, takmer každý pozná niekoho, kto už za volant opitý sadol. Strašidelné čísla však hovoria samé za seba. Práve preto #kedpijemautozostanedoma.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a záznamov zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

Tagy

Pokračovať v čítaní