Autosuv.sk

Ostatné

Autá komunikujúce cez internet: BMW a IBM pracujú na cloudovej platforme

Autá komunikujúce nielen medzi sebou, ale aj so servismi, poisťovňou a zložkami prvej pomoci, to je budúcnosť. I keď to posledné tu už je, ani tie ďalšie nie sú v nedohľadne. Spoločnosť IBM oznámila spoluprácu s mníchovskou automobilkou na novom systéme, ktorý by mal posunúť s
Autá komunikujúce cez internet: BMW a IBM pracujú na cloudovej platforme

Autá komunikujúce nielen medzi sebou, ale aj so servismi, poisťovňou a zložkami prvej pomoci, to je budúcnosť. I keď to posledné tu už je, ani tie ďalšie nie sú v nedohľadne. Spoločnosť IBM oznámila spoluprácu s mníchovskou automobilkou na novom systéme, ktorý by mal posunúť schopnosti áut na úplne inú úroveň.

CarData je názov cloudovej služby, ktorá umožní zdieľanie dát o jazde, polohe, stave vozidla cez internet. Tieto dáta bude môcť vodič poskytnúť akejkoľvek tretej strane, ktorá bude so systémom spolupracovať. Ak by ste napríklad mali poruchu na aute, môžete niekoľkými klikmi odoslať údaje do viacerých servisov v okolí a nechať si automaticky vystaviť cenové ponuky. Alebo uzravrieť havarijné poistenie priamo z auta.

Fantázií sa medze nekladú a po zavedení systému bude len otázkou, koľko vývojárov sa rozhodne programovať aplikácie pre túto platformu. CarData by tak mohol byť podobný systém, ako je napríklad Android alebo iOS na telefónoch. 

IBM odhaduje spustenie systému na jeseň tohto roka. Práve vtedy by malo vyjsť na trh prvé auto vybavené týmto systémom. Najväčšie pozitívum je, že BMW plánuje sprístupniť tento systém všetkým automobilkám, a tak umožniť spoločné napredovanie smerom k prepojenej budúcnosti.

zdroj: eweek.com

Tagy

Pokračovať v čítaní