Autosuv.sk

Ostatné

Audi RS Q8: Supervýkonné SUV príde už o pár mesiacov

Históriu športových SUV začalo písať Lamborghini Urus v roku 2018. Na začiatku budúceho roka príde na trh nový hráč. Audi RS Q8 bude poháňané rovnakým motorom, no prinesie svoj nemecký rukopis.
Audi RS Q8: Supervýkonné SUV príde už o pár mesiacov

Históriu športových SUV začalo písať Lamborghini Urus v roku 2018. Na začiatku budúceho roka príde na trh nový hráč. Audi RS Q8 bude poháňané rovnakým motorom, no prinesie svoj nemecký rukopis.

Naše zbožné priania sa naplnili! Už pri uvedení modelu Audi Q8 na trh sme dúfali v jeho silnejšiu verziu. Počiatočne ponúkala automobilka iba motorizáciu s trojlitrovým naftovým motorom s výkonom 210 kW, ktorú sme mali možnosť otestovať TU. Neskôr pribudli aj slabšie, aj silnejšie výkonové varianty. Teraz si ale držte klobúky, pretože na začiatku budúceho roka príde absolútna špička. Prvý SUV model od štyroch kruhov, ktorý bude niesť prívlastok RennSport. Audi RS Q8.

Audi RS Q8
Zdroj: Audi

Ak by sme chceli byť príliš uštipační, povieme, že ide o lacnejší a slabší Urus. Neboli by sme ďaleko od pravdy. Auto pochádza z rovnakého koncernu a poháňa ho rovnaký motor. Zatiaľ, čo taliansky ekvivalent dostane z dvojnásobne preplňovaného benzínového štvorlitra 478 kW, štyri kruhy z neho vyžmýkajú 441 kW. Pri takomto veľkom výkone ale rozdiel 37 kW nezohráva príliš veľkú rolu. Obzvlášť, ak s autom plánujeme jazdiť na verejných cestách. Na križovatkách využijeme najviac zrýchlenie, a to predstavuje z nuly na sto iba 3,8 sekundy. Rýchlosť je obmedzená na 250 km/h s možnosťou vyšvihnúť ju až na 305 km/h. To už je cifra, na ktorej končí aj spomínaný Urus.

Audi RS Q8
Zdroj: Audi

Aj keď ide o SUV, Audi sľubuje ozajstný športový zážitok. Dynamicky vyladený motor je nastavený tak, aby dokázal hrmieť ako búrka. Zároveň je však doplnený modernou mild-hybridnou technológiu, ktorá dokáže do rýchlosti 22 km/h jazdiť aj s vypnutým osemvalcom. Motor spojený osemstupňovou športovou automatickou prevodovkou používa funkciu Cylinder On Demand, ktorá umožňuje vypnúť až polovicu valcov za účelom šetrenia paliva. Samozrejmosťou je aj nekonečné množstvo technológií, ktoré sa starajú o vašu bezpečnosť. 

Audi RS Q8
Zdroj: Audi

Na modeli RS Q8 sa nám na prvý pohľad najviac páči jeho elegantnosť. Iste, brzdové kotúče s kilometrovým priemerom dajú jasne najavo, že nejde o bežný model, no inak sa automobilka nesnažila spraviť z neho vizuálne niečo špeciálne. A to sme ocenili už pri bežnom modeli. Majiteľ tohto auta nie je ten, ktorý má potrebu ukazovať všetkým, že na to má. Audi Q8 je ako muž v perfektne ušitom obleku. Nepôsobí extra výnimočne na prvý pohľad, no keď sa naňho raz pozriete, sledujete ho až kým nezájde za roh. Nový model RS Q8 vstúpi do predaja v Európe počas prvých mesiacov budúceho roka. Pri počiatočnej cene 127 000 eur si neodpustíme posledné porovnanie s Urusom. Ten začína o takmer 80 tisíc vyššie.

Tagy

Pokračovať v čítaní