Autosuv.sk

Ostatné

Audi Q8 už mieri do showroomov: Pozrite si slovenskú cenu

O na Slovensku vyrábanom SUV Coupé už vieme takmer všetko. Onedlho si ho budete môcť vyskúšať aj vy. Pozrite sa, koľko bude stáť.
Audi Q8 už mieri do showroomov: Pozrite si slovenskú cenu

O na Slovensku vyrábanom SUV Coupé už vieme takmer všetko. Onedlho si ho budete môcť vyskúšať aj vy. Pozrite sa, koľko bude stáť.

Nové Audi Q8 je dlhoočakávaným modelom, ktorý dopĺňa portfólio automobilky. Zatiaľ, čo GLE Coupé od Mercedesu a BMW X6 už brázdia slovenské cesty nejaký ten rok, SUV Coupé od Audi sotva vyrazilo na cesty.

Nová osmička je kratšia a nižšia ako Q7. Preto si celý automobilový svet lámal hlavu nad názvoslovím. Prečo vyššie číslo, keď auto je menšie? Odpoveď nie je úplne jasná. Môže to byť kvôli väčšej šírke alebo vyššej miere luxusu. Q8 totiž rozhodne nebude konkurovať praktickým úžitkovým offroadom.

Audi Q8
Zdroj: Audi

Na poslednej tlačovej konferencií v stredu uviedla automobilka, ešte pred sprístupnením vozidla na testovacie jazdy zaznamenal slovenský trh 27 objednávok tohto modelu. Je to skutočne veľa, keď si uvedomíme, že trh pre luxusné SUV Coupé na Slovensku nie je príliš veľký. Pre porovnanie, luxusná značka Maserati zaznamenala za rok 2016 len o niečo viac ako 30 objednávok svojich vozidiel. Audi ich tak dobehlo za skutočne krátku dobu iba jediným modelom.

Najväčšiu silu auta vidí značka v odlišnostiach, ktorými sa dištancuje od doteraz známych modelov dvoch konkurenčných luxusných značiek. Tým, že Audi prichádza v tomto segmente naozaj posledné, malo dostatok prietoru vychytať problémy napríklad s nedostatkom priestoru pre pasažierov vzadu.

Vďaka podvozku pochádzajúcemu z Q7 využila automobilka veľmi výhodné riešenie, ktorým adaptovala spoľahlivú technológiu do menšieho auta. Relatívne dlhší rázvor teda prinesie komfortnejšiu jazdu. Viac sa však dozvieme po redakčnom teste.

Audi Q8
Zdroj: Audi

Dizajn auta dotvárajú aj obrovské kolesá, ktoré dnes môžu mať až 22 palcov. V budúcnosti sa však hovorí aj o väčšom rozmere. Automobilka tieto informácie naznačila na tlačovej konferencií. Záujemci si toto auto budú môcť vyskúšať u svojho predajcu v horizonte jedného mesiaca.

Slovenský rodák sa vyrába v tej istej výrobnej hale ako Audi Q7 a Volkswagen Touareg. Každý jeden kus, ktorý sa na svete predá, bude pochádzať práve z fabriky v Devínskej Novej Vsi. Momentálne v cenníku nájdeme iba motor 50 TDI. Je to trojlitrový naftový šesťvalec ponúkaný s osemstupňovou prevodovkou Tiptronic. Vďaka výkonu 210 kW zrýchli viac ako 2,2 tonové auto z 0 na 100 za 6,3 sekundy. Stále si vraj pritom vypýta priemerne do 7 litrov na 100 km. Cena tohto modelu sa pohybuje od 77 400 eur. Do ponuky by sa časom mali dostať aj iné agregáty.

Tagy

Pokračovať v čítaní